Latvieši – uz Berlīni, tanki – uz Ādažiem. Vai Rail Baltica kļūs par veiksmes stāstu

© Foto : RailbalticaВизуализация проекта Rail Baltica
Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat vienas partijas politiķi uz projektu Rail Baltica skatās dažādi, bet saskaņa Latvijas, Lietuvas un Igaunijas starpā ir pavisam smaga lieta.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Baltijā īstenojamo ātrgaitas dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projektu pagaidām nekādi nevar saukt par veiksmes stāstu. Pat Eiropas Revīzijas palātai ir šaubas par projekta rentabilitāti. Tagad šaubas par to pauž divi "Saskaņas" pārstāvji – Jānis Urbanovičs un Vjačeslavs Dombrovskis.

Galvenais - bruņutransportieri

Urbanovičs uzskata, ka projekts ir izdevīgs visām Baltijas valstīm un Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nāktos darīt visu iespējamo, lai likvidētu nesaskaņas. "Mums ir vajadzīga infrastruktūra, vajadzīgas darbavietas, ko rada šis projekts, un arī Eiropas nauda, kas ir tā pamatā. Un vēl - tīri emocionāli gribas izbaudīt to iespēju: iekāpt vilcienā Rīgā un ātri vien izkāpt Berlīnē, kā vecajos labajos pirmskara laikos..." raksta politiķis.

Pēc viņa domām par projekta nozīmi visus var pārliecināt militārais elements, jo visām trim valstīm tik ļoti gribas spēlēt lomu NATO un tās daudz runā par aizsardzības attīstības nepieciešamību.

"Kad Satiksmes ministrijas ierēdņi raportē par projekta straujo virzību par spīti visiem sarežģījumiem, es neticu; kad mūsu premjers runā par Rail Baltica nozīmīgumu Eiropai, es šaubos. Kad eiroparlamentārietis Zīles kungs apšauba Eiropas Revīzijas palātas kompetenci, man gandrīz jābrīnās - nu kā tad tā? Pat Levita kunga mudinājums "piešķirt Rail Baltica augstāko politisko prioritāti" nespēj līdz galam pārliecināt.

Bet tad ierunājās mūsu militāristi.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Zaiceva: priekš kam Latvijai Rail Baltica, ja pasažieru pārvadājumi 2 gadus būs "miruši"

"Aizsardzības ministrija iecerējusi, ka "Rail Baltica" projektā varētu izbūvēt dzelzceļa atzaru uz Ādažu militāro bāzi. Jaunākajā Valsts aizsardzības koncepcijas projektā atzīmēts, ka Latvija ir atbildīga par sabiedroto spēku uzņemšanu gan miera laikā, gan krīzē. Lai nodrošinātu ātru pārvietošanos, infrastruktūra jāpielāgo arī militārām vajadzībām. Tas attiektos arī uz topošo infrastruktūru, piemēram, grandiozo dzelzceļa projektu "Rail Baltica", kurā iecerēts savienot Baltijas valstis ar Centrāleiropu," - ziņo televīzija.

"Piemēram, par Trampa paredzētu ASV karavīru pārsviešanu no Vācijas uz Poliju… Ja "Rail Baltica" būtu uz vietas, tas būtu stratēģiski izdevīgi. Viņi varētu no Polijas braukt gan uz mācībām Ādažos, gan vienkārši tāpat ierasties," sapņo Pabrika kungs.

Un tagad es ticu, nešaubīgi. Mēs atrisināsim visas domstarpības, trīs māsas vienosies, un Rail Baltica projekts raiti īstenosies. Mēs varēsim braukt uz Berlīni, un bruņutransportieri varēs braukt uz Ādažiem," secināja Urbanovičs.

Milzīgas sekmes vai apdullinoša izgāšanās

Savukārt Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis uzskata, ka Rail Baltica var kļūt Baltijas valstīm par milzīgām sekmēm vai apdullinošu izgāšanos.

"Nesen Eiropas Revīzijas palāta publicēja audita rezultātus par virkni ES transporta projektu, tostarp arī par Rail Baltica. Protams, sensācijas nav, tomēr kārtējais trauksmes zvans.

Pirmkārt: projekts būs daudz dārgāks nekā plānots. Sākotnēji projekts tika vērtēts 3,8 miljardu eiro apjomā, šodien jau 5,8 miljardi. Un auditori uzskata, ka gala izmaksas sasniegs vismaz 7 miljardus eiro. Neskatoties uz neredzēti augsto Eiropas līdzfinansējuma procentu, paturēsim prātā, ka vērā ņemamu daļu nāksies segt arī Baltijas nodokļu maksātājiem," Dombrovskis stāsta savā lapā Facebook.

Viņš atzīmēja arī to, ka auditorus satrauc projekta rentabilitāte.

"Rupji sakot, pasažieru pārvadājumi ar ātrgaitas dzelzceļu ir rentabli, ja apgrozījums vismaz 9 miljoni pasažieru gadā. Taču 60 minūšu brauciena rādiusā Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir tikai 3,8 miljoni. Tas ir, pat pieņemot, ka viņi visi reizi gadā izmantos vilcienu, rentabilitātei vajag divreiz vairāk cilvēku! Tikai iekļaujot Varšavu (tas vēl nav zināms), rādiusā iekļūst 8 miljoni cilvēku, un arī ar to nepietiek.

Vai pa dzelzceļu tiks pārvadātas kravas? Arī tas vēl nav zināms. Pēc plāna vajag vismaz 15 miljonus tonnu līdz 2030. gadam. Taču viss jūras trafiks ap Baltijas valstīm nepārsniedz 30 miljonus tonnu. Un nav zināms, vai tie automātiski nokļūs uz dzelzceļa – pa jūru gan ir ilgāk, toties daudz lētāk. Piemēram, neskatoties uz dzelzceļu, aptuveni 99% preču apgrozījuma ar Ķīnu nodrošina jūras transports," atgādināja politiķis.

Заместитель президента Российской академии ракетно-артиллерийских наук, доктор военных наук Константин Сивков - Sputnik Latvija
Eksperts: Latvija samaksās dārgu cenu par vēlmi vadāt tankus pa Rail Baltica

"Es uzskatu, ka Rail Baltica kļūs par milzīgām sekmēm vai apdullinošu izgāšanos. Tā ir ļoti dārga infrastruktūra, un tās rentabilitātei vajag daudz vairāk cilvēku vai daudz vairāk ražotņu. Citādi tādas infrastruktūras uzturēšanas vajadzībām nāksies ne tikai nemaksāt kā nākas ārstiem, skolotājiem un pensionāriem, kā tas notiek jau šodien, bet arī sameklēt, kā vēl un uz kādas vēl sociālās grupas rēķina var ietaupīt.

Kamēr tagadējā un iepriekšējā valdības spriež un sapņo par grandiozo projektu, jautājums par Rail Baltica rentabilitāti kļūst aizvien aktuālāks: cilvēku skaits samazinās, ražošanas īpatsvars ekonomikā krītas. Pavisam ne tā kā kukuļi par būvdarbu iepirkumiem," konstatēja Dombrovskis.

Ziņu lente
0