Igaunijā fiksēts radioaktīvo daļiņu koncentrācijas pieaugums

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izotopu skaits ir minimāls, iedzīvotāju veselībai un dzīvībai briesmas nedraud, apliecināja Igaunijas speciālists.

RĪGA, 29. jūnijs - Sputnik. Igaunijas Apkārtējās vides departamenta radiācijas kontroles stacija Harku fiksējusi gaisā cēzija, kobalta un rutēnija izotopus ļoti niecīgā daudzumā. Cilvēku veselībai briesmas nedraud, informēja departamenta radiācijas kontroles nodaļas padomnieks Tēts Koitjarve, vēsta RIA Novosti.

Балтийское море, закат, Паланга - Sputnik Latvija
Baltijas jūrā atrasti radioaktīvi izotopi

"Izotopu skaits ir minimāls, iedzīvotājiem nekas nedraud. Tomēr mums jānoskaidro, no kurienes šīs daļiņas parādījušās. Tādi izotopi nav kodolieroču izmēģinājumu rezultāts. Domājams, tie nākuši no atomelektrostacijas vai uzņēmuma, kas nodarbojas ar izlietoto degvielu," Koitjarve pastāstīja portālam ERR.

Iepriekš Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu apmainījās ar informāciju par radioaktīvo daļiņu skaita pieaugumu ar kolēģiem no Somijas, Latvijas un Lietuvas.

Piektdien medijos parādījās informācija par to, ka jūnija sākumā Zviedrijas, Norvēģijas un Somijas teritorijā atmosfērā bija fiksēta mazliet paaugstināta tā saucamās reaktoru izcelsmes radioaktīvo izotopu koncentrācija.

Nīderlandes Nacionālais veselības un apkārtējās vides institūts (RIVM) uzskata, ka izotopi nākuši no Krievijas teritorijas. Tur pieļāva, ka kādas AES reaktorā Krievijā notikusi degvielas elementa dehermetizācija.

Игналинская АЭС - Sputnik Latvija
Ignalinas AES izsludinājusi iepirkumu radioaktīvo atkritumu glabātavas būvdarbiem

Krievijas atomelektrostaciju operators "Rosenergoatom" norādīja, ka nekādi incidenti AES Krievijas ziemeļrietumos jūnijā nav fiksēti, nav reģistrētas arī novirzes no AES drošas ekspluatācijas noteikumiem, radiācijas fons atbilda normālajiem rādītājiem. Visas iekārtas darbojas ierastajā režīmā, iemeslu satraukumam nav.

"Rosenergoatom" pārstāvis uzsvēra, ka nekādas novirzes minēto AES reaktoru iekārtu darbā nav reģistrētas, nav fiksēti nekādi bojājumi reaktoru iekārtās, pirmajā kontūrā, degvielas kanālos utt.

Svētdien Nīderlandes institūts laida klajā jaunu informāciju, kurā atzīmēja: iepriekš daži mediji, iespējams, ņemot vērā kļūdainu tulkojumu, vēstījuši, ka radionuklīdu avots ir Krievija un no tās izotopi esot nokļuvuši Eiropā. Speciālisti šo versiju noliedza.

Ziņu lente
0