Maiks Pompeo apsūdz Ķīnu par "impēriskām" ambīcijām

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Дананг
Города мира. Дананг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs uzskata par nepieļaujamu, ka Ķīna uzskatītu Dienvidķīnas jūras ūdeņus par savas "impērijas" daļu.

RĪGA, 28. jūnijs - Sputnik. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja – nav pieļaujams, ka Ķīna uzskatītu Dienvidķīnas jūras ūdeņus par savas "impērijas" daļu un apsolīja tuvākajā laikā sīkāk izklāstīt savu viedokli, vēsta RIA Novosti.

"Nevar pieļaut, lai Ķīna uzskatītu Dienvidķīnas jūru par savas jūru impērijas daļu. Tuvākajā laikā mums būs plašāka informācija šajā aspektā," Pompeo apsolīja savā lapā Twitter.

Bez tam Pompeo atzīmēja, ka Savienotās Valstis atzinīgi vērtē ASEAN valstu līderu stingro apņemšanos noregulēt strīdus Dienvidķīnas jūrā saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, ieskaitos ANO Jūras tiesību konvencijas normas.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Politologs: aug kodolkara draudi

Piektdien Dienvidaustrumāzijas valstu asociācija (ASEAN) pēc 36. samita, kas aizritēja telekonferences režīmā, pieņēma kopīgu deklarāciju. Cita starpā dokumentā paustas nopietnas bažas sakarā ar spriedzes pieaugumu Austrumu (Dienvidķīnas jūrā). Dalībvalstis aicināja risināt visus teritoriālos strīdus reģionā saskaņā ar starptautisko tiesību prasībām.

Jau gadu desmitiem Ķīna turpina strīdus ar vairākām Azijas un Klusā okeāna reģiona valstīm par vairāku salu teritoriālo piederību Dienvidķīnas jūrā. To šelfā atrasti vērā ņemami ogļūdeņražu krājumi. Runa ir par Sišu arhipelāgu Paraselu salās, Spratlija salām un Huaņaņu (Skarboro rifs). Strīdā lielākā vai mazākā mērā iesaistīta Vjetnama, Bruneja, Malaizija un Filipīnas. Bieži vien situāciju reģionā  sarežģītāku padara ASV karakuģi – Ķīnas Ārlietu ministrija norāda, ka tie pārkāpj starptautiskās tiesības, kaitē Ķīnas suverenitātei un drošībai. Neskatoties uz Pekinas protestiem, Vašingtona apgalvo, ka dosies visur, kur to atļauj starptautiskās tiesības.

Ziņu lente
0