Politika

Merkele aicina Eiropu padomāt par pasauli bez ASV līdera vietā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasВстреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель
Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas kanclere uzsvēra, ka viņi ir auguši ar domu par to, ka ASV vēlas būt pasaules lielvalsts, taču, iespējams, tagad to vajadzēs pārvērtēt.

RĪGA, 27. Jūnijs – Sputnik. Vācijas kanclere Angela Merkele izteicās, ka Eiropas valstīm vajadzētu padomāt par jauno realitāti, kurā ASV, iespējams, vairs netieksies, kā agrāk, pēc pasaules līdera lomas.

Savu viedokli viņa pauda vairākiem izdevumiem, tostarp arī avīzei The Guardian.

"Mēs esam izauguši ar noteiktu izpratni par to, ka Savienotās Valstis vēlas būt pasaules lielvalsts," teica politiķe un piebilda: ja Vašingtona vēlas pēc savas gribas atteikties no šīs lomas, eiropiešiem par to vajadzētu padomāt, vēsta Sputnik Lietuva.

Merkele reaģēja uz ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu par amerikāņu karavīru kontingenta ierobežošanu Vācijā. Viņa norādīja, ka ASV spēku klātbūtne Vācijā ļauj aizsargāt ne tikai NATO daļu Eiropā, bet arī ASV intereses.

Pie tam kanclere pastāstīja, ka aug Vācijas militārais potenciāls, un apliecināja: valsts turpinās palielināt izdevumus aizsardzībai.

Президент США Дональд Трамп на церемонии официальной встречи канцлером Германии Ангелой Меркель - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV gatavojas "uzdāvināt" Vāciju Krievijai

"Ir svarīgi iemesli saglabāt transatlantijas aizsardzības apvienību un mūsu kopīgo kodolvairogu. Taču protams, Eiropai ir jāuzņemas lielāks (izdevumu – red.) slogs nekā aukstā kara laikā," teica Merkele.

Iepriekš Tramps apsolīja samazināt ASV kontingentu Vācijā līdz 25 tūkstošiem cilvēku, jo Berlīne aizkavējusies ar maksājumiem NATO. Viņs pauda sašutumu par to, ka ASV ir jātērē nauda Vācijas aizsardzībai no Krievijas laikā, kad Berlīne pērk Krievijas gāzi.

Pie tam Polija paziņoja, ka ir gatava finansēt amerikāņu spēku uzturēšanos savā teriotorijā, un ierosināja ASV dislocēt valstī tanku divīziju, apņemoties segt izdevumus – aptuveni 1,5-2 miljardus dolāru. Ierosinājums izteikts ārpus NATO ietvariem.

Ziņu lente
0