Eksperts: Latvija samaksās dārgu cenu par vēlmi vadāt tankus pa Rail Baltica

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель президента Российской академии ракетно-артиллерийских наук, доктор военных наук Константин Сивков
Заместитель президента Российской академии ракетно-артиллерийских наук, доктор военных наук Константин Сивков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmantojot Rail Baltica militāros nolūkos, maģistrāles cena pieaugs vēl vairāk – būs nepieciešams izveidot speciālus terminālus vairākas tonnas smagās bruņutehnikas pieņemšanai.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija piedāvājusi izbūvēt atzaru no Baltijas dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica uz Ādažu militāro bāzi. Tādējādi Latvija nodrošinās NATO militāro spēku mobilitāti savā teritorijā, paskaidroja militārā iestāde.

Kopš paša sākuma bija skaits, kā tieši Rail Baltica tiks izmantota, pateica Sputnik Latvija Krievijas Raķešu un artilērijas zinātņu akadēmijas prezidenta vietnieks, militāro zinātņu doktors Konstantīns Sivkovs.

"Maģistrāle tā arī attīstīties, kā dubultās nozīmes projekts – civilajām un militārajām vajadzībām. Jebkādām dzelzceļa maģistrālēm, izņemot sekundārās, ir militāra nozīme," atzīmēja Sivkovs.

Pēc eksperta sacītā, lēmuma pieņemšanas gadījumā par maģistrāles izmantošanu militāros nolūkos, Latvijai nāksies izbūvēt pie Rail Baltica attiecīgus termināļus militārās tehnikas pieņemšanai – piemēram, vācu un amerikāņu tanku pārkraušanai, kuru svars sasniedz 70 tonnas.

Разгрузка американской техники в Гаркалне 4 октября 2014 года. Архивное фото - Sputnik Latvija
Rail Baltica NATO dienestā: Aizsardzības ministrija piedāvā izbūvēt atzaru uz Ādažu bāzi

Šobrīd tehniku, kura ierodas pa dzelzceļu, izkrauj Garkalnes stacijā, aptuveni 10 kilometru attālumā no Ādažu bāzes. Latvijas Aizsardzības ministrija uzsver, ka bruņutehnikas pārvietošana ar kravas mašīnu palīdzību šajā posmā prasa gan nopietnu loģistikas plānošanu, gan finanšu līdzekļus.

Eiropas sliežu standarta dzelzceļam Rail Baltica, saskaņā ar ieceri, ir jāsavieno Baltijas valstis ar Poliju. Latvijā un Igaunijā paredzēts izbūvēt aptuveni 300 kilometrus garus posmus katrā no tām, Lietuvā – 360 kilometrus.

Eiropas Revīziju palāta jūnijā paziņoja, ka dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projekts ir ekonomiski nepamatots. Saskaņā ar agrīnajām prognozēm, ar 5,8 miljardu investīcijām Rail Baltica bija jāatnes 16 miljardu eiro peļņa. 2019. gadā veiktā analītiskā ekspertīze konstatēja, ka īstenošanas gadījumā projekts nesīs vismaz 4 miljardu eiro lielus zaudējumus.

Сивков: Латвии дорого обойдется желание возить танки по Rail Baltica
Ziņu lente
0