Trīs mēnešu laikā bezdarbnieku skaits Latvijā pieaudzis par 22 tūkstošiem

© Pixabay / epicantusМужчина в пустом офисе
Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas režīma izsludināšanas Latvijā bezdarbnieku skaits pieaudzis par 22,5 tūkstošiem cilvēku.

RĪGA, 25. jūnijs – Sputnik. Maijā Latvijā faktiskā bezdarba līmenis sastādīja 9,6%, kas ir par 0,4% vairāk, nekā aprīlī, vēsta BNN ar atsauci uz Centrālo statistikas pārvaldi.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis sastāda 8,4%, kas arī ir par 0,4% vairāk, salīdzinot ar aprīli.

Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Lielākā daļa dīkstāves pabalsta saņēmēju neatgriezīsies darbā

Faktiskā bezdarba līmenis gada skatījumā ir pieaudzis par 3,3%, savukārt reģistrētā bezdarba līmenis – par 2,3%.

2020. gada maijā Latvijā bija 93,5 tūkstoši bezdarbnieku, jeb par četriem tūkstošiem vairāk, nekā aprīlī, un par 32,6 tūkstošiem vairāk, nekā pērn. Trīs mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas režīma izsludināšanas Latvijā bezdarbnieku skaita palielinājies par 22,5 tūkstošiem.

Iepriekš Ministru kabinets atbalstīja grozījumus noteikumos par nodarbinātības veicināšanas un bezdarba mazināšanas pasākumiem. Dīkstāves pabalstu izmaksa tiks izbeigta pēc 30. jūnija, to vietā tiks ieviesta algu subsidēšana uz laiku līdz 4 mēnešiem.

Subsidēt varēs līdz pusei no darbinieka algas, maksimālais subsīdiju apmērs sastādīs 430 eiro.

Lai mazinātu negodprātīgas palīdzības izmantošanas risku, paredzēts, ka viena uzņēmuma bezdarbnieki varēs piedalīties kādā no subsidētās nodarbinātības pasākumiem tikai vienu reizi.

Lai veicinātu pastāvīgo darbavietu izvedi, darba devējam būs pienākums nodrošināt darbu savam darbiniekam ne mazāk kā trīs mēnešu garumā pēc subsīdiju perioda beigām.

Subsidētās nodarbinātības programmā varēs piedalīties līdz 50% kopējā nodarbināto skaita uzņēmumā, taču ne vairāk par 20 bezdarbniekiem.

Женщина пьет кофе во время работы за ноутбуком - Sputnik Latvija
Aptauja: iedzīvotāji netic, ka spēs atrast jaunu darbu Latvijā pēc atlaišanas

Iesniegt pieteikumus dalībai subsidētās nodarbinātības pasākumos uzņēmēji var līdz 2021. gada 31. decembrim. Plānotais finansējums sastādīs 23,5 miljonus eiro, plānots atbalstīt 15 tūkstošus bezdarbnieku.

Darbu zaudējušajiem studentiem paredzētas iemaņu attīstības programmas augstskolās. Par dalību programmā viņi saņems stipendiju – 10 eiro dienā. Bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarba pabalstus, varēs piedalīties sabiedriskos darbos un saņemt par to 200 eiro. Dalības periods sabiedriskos darbos tiks pagarināts no 4 līdz 6 mēnešiem.

Ar pabalstu saņemšanu var rēķināties personas, kuras laikā līdz vienam gadam līdz ārkārtējās situācijas izsludināšanai pabeidzas augstskolu vai koledžu, taču saņēma bezdarbnieka statusu ārkārtējās situācijas laikā vai trīs mēnešu laikā pēc tās beigām. Saskaņā ar likumu, pabalstu jaunajiem speciālistiem plānots izmaksāt pirmos divus mēnešus 500 eiro apmērā, sekojošos divus mēnešus – 375 eiro apmērā. Pabalsts tiks izmaksāts līdz brīdim, kamēr persona nebūs zaudējusi bezdarbnieka statusu, taču ne ilgāk par četriem mēnešiem vai līdz 2020. gada beigām.

Ziņu lente
0