Šī gada pensiju indeksācija Latvijā: kam un kādā apmērā

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2020. gada 1. oktobra Latvijā tiks veikts pensiju pārrēķins ar indeksācijas palīdzību: kuru tas skars un par cik pieaugs summas.

RĪGA, 25. jūnijs – Sputnik. Uz avīzes "Segodņa" lasītāju jautājumu par pensiju indeksāciju atbildēja Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta pārstāve Daiga Kudiņa.

Saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām", šī gada 1. oktobrī tiks veikts pensiju apmēra pārrēķins, indeksējot tās. Indeksācija skars personas, kuru pensija nepārsniedz 50% no vidējās algas valstī iepriekšējā kalendārajā gadā (ar noapaļošanu līdz veseliem eiro).

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Politika
Bijušo politiķu pabalstiem aiziet vairāk naudas, nekā sociālajiem pabalstiem

Pērn apdrošināšanas iemaksas tika izmaksātas no vidējās algas 908,89 eiro apmērā – tādējādi, no šī gada 1. oktobra tiks indeksētas valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 454 eiro summu.

Ja pensija ir lielāka, tad indeksēt paredzēts tikai to pensijas daļu, kura sastāda 454 eiro. Pārējā summa netiks indeksēta.

Izņēmumu sastādīs tikai personas ar politiski represēto statusu, 1. grupas invalīdi, Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībnieki.

Viņu pensijas tiks indeksētas pilnībā, neatkarīgi no to apmēra.

Kā tiek veikts pārrēķins

Pensiju pārrēķins vispārējā kārtībā tiek veikts, piemērojot tām indeksu, kurš savukārt veidojas no faktisko patērētāju cenu indeksa un 50% vidējās algas apdrošināšanas iemaksām Latvijā iepriekšējā gadā.

Tā kā indeksa noteikšanā tiek ņemts vērā faktiskais patērētāju cenu indekss valstī laika posmā no 2019. gada 1. augusta līdz 2020. gada 31. jūlijam, pagaidām nav iespējams aprēķināt, kāds indekss tiks piemērots pensiju pārrēķinā šogad – par cik tiks palielinātas pensijas, varēs uzzināt tikai pēc 31. jūlija.

Латвийский предприниматель Юрий Журавлев - Sputnik Latvija
Intervija
"Izķidātā un izmestā" Latvija integrēsies vienotajā Eirāzijā: biznesmeņa prognoze

Veicot vecuma pensijas indeksāciju, tiks ņemts vērā darba stāžs. Vecuma pensijām, kur apdrošināšanas stāžs sastāda 30-39 gadus, 40-44 gadus un vairāk par 45 gadiem, kā arī pensijām par darbu smagos, kaitīgos vai īpaši kaitīgos un smagos darba apstākļos, tiks piemēroti augstāki indeksi – pēc principa: jo lielāks darba stāžs, jo lielāks piemērojamais indekss.

Tāpat paredzēts indeksēt arī vecuma un invaliditātes pensiju piemaksas: tiks noteikts jauns piemaksas apmērs par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim.

Tas nozīmē, ka par katru apdrošināšanas stāža gadu, kurš šobrīd sastāda 1,07 eiro vai 1,61 eiro, tiks piemērots tas pats indekss no divām sastāvdaļām – no faktisko patērētāju cenu indeksa un 50% vidējās Latvijas algas apdrošināšanas iemaksu reālā pieauguma iepriekšējā gadā.

Pārrēķins joprojām tiks veikts automātiski: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) ir visi nepieciešamie dati, tādēļ visi, kam pienākas pensija, no 1. oktobra saņems to indeksētā apmērā.

Ziņu lente
0