Eurostat: vecāka gadagājuma sievietes Latvijā dzīvo vientulībā

CC0 / pxhere / Пожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 pandēmijas laikā atsevišķi dzīvojošie sirmgalvji var saskarties ar ikdienas grūtībām prasību ievērot sociālo distanci dēļ.

RĪGA, 25. jūnijs – Sputnik. Vairums sirmgalvju ES nepavada vecumdienas vientulībā, taču pastāv izņēmumi, raksta Eurostat.

Vidēji ES vairums cilvēku vecumā no 15 līdz 64 gadiem dzīvo laulībā vai pārī (48% vīriešiem, 51% sievietēm), aptuveni trešā daļa dzīvo ar citiem pieaugušajiem, ar kuriem neatrodas romantiskās attiecībā (33% vīriešiem, 30% sievietēm), un tikai 19% gan vīriešu, gan sieviešu dzīvo vieni.

Праздник шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Eurostat: kāda ir parasta ģimene Latvijā

Taču tuvojoties vecumdienām sievietēm situācija mainās. Četras no desmit sievietēm (40%) vecumā virs 65 gadiem dzīvo vienas, savukārt vientuļo vīriešu skaits vecumdienās paliek nemainīgs – tie joprojām ir 19% (cilvēki, kuri dzīvo veco ļaužu namā vai citās līdzīgās iestādēs, šajā statistikā netiek ņemti vērā). Turklāt Covid-19 pandēmijas laikā atsevišķi dzīvojošie sirmgalvji var saskarties ar ikdienas grūtībām prasību ievērot sociālo distanci dēļ.

Vislielākais vecāka gadagājuma sieviešu skaits, kuras dzīvo vientulībā, ir Latvijā (49%), daudz šādu sieviešu ir arī Slovēnijā un Vācijā (45%).

Tikmēr vismazāk sieviešu vecumā virs 65 gadiem dzīvo vienas Latvijas kaimiņvalstī – Igaunijā (26%). Maz viņu ir arī Beļģijā (28%), Spānijā un Kiprā (31%).

Igaunija, Latvija un Lietuva atrodas ES valstu reitinga augšgalā pēc pensionāru skaita, kuri atrodas uz nabadzības sliekšņa. Kopumā ES nedaudz vairāk par 14% pensionāru 2017. gadā dzīvoja uz nabadzības robežas, taču Latvijā šis rādītājs sastāda 44,2%, bet Igaunijā – 46,6%. Turklāt sievietes Latvijā daudz biežāk riskē izrādīties aiz nabadzības robežas, nekā vīrieši.

Sociālo centru pakalpojumu nepieciešamība Latvijā strauji pieaug: sabiedrība noveco, savukārt provincē paliek liels skaits vientuļo pensionāru, kuru radinieki nevar par viņiem parūpēties, jo ir spiesti doties peļņā uz ārzemēm.

Ziņu lente
0