Nogriezt kā ar nazi? Draudi pēc atteikšanās no enerģijas tirdzniecības ar trešajām valstīm

© Sputnik / Sergey MelkonovОпора линии электропередачи
Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ātra atteikšanās no tirdzniecības ar trešajām valstīm Latvijai draud ar elektroenerģijas cenu būtisku pieaugumu. Valdība satraukusies par lieliem izdevumiem vietējiem ražotājiem.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs pastāstīja, kāpēc Latvija nav tik "drosmīga" kā Lietuva un nesteidz boikotēt elektroenerģijas iepirkumus no trešajām valstīm, kā ari plānot intrigas pret BelAES, vēsta Rus.lsm.lv.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Lietuvā sāk dalīt joda tabletes – gadījumam, ja BelAES notiks avārija

Ministrs atklāti atzina, ka elektroenerģijas iepirkumi no trešajām valstīm Latvijai ir glābiņš. Ja iespēja iegādāties elektroenerģiju tādā veidā pēkšņi pazustu, elektrības cenas Latvijā tūlīt pieaugtu par 15%.

"Ja mēs šobrīd tā ātri un kā ar nazi nogrieztu tirdzniecību ar elektrību ar trešajām pasaules valstīm... Pēc mūsu aplēsēm, tas varētu sadārdzināt elektrības cenas šeit pat uz vietas Latvijā līdz pat 15%," konstatēja politiķis.

"Tas būtu papildu slogs. Jo elektrības cenas ir viena no lielākajām un svarīgākajām  izmaksām, kas ir mūsu ražotājiem, un tas ir tas, ko mēs noteikti negribam viņiem uzkraut," turpināja ministrs.

Strīdus ābols – Baltkrievijas AES

Atgādināsim, ka Baltijas valstis nav vienojušās jautājumā par Baltkrievijas AES.

Lietuva uzskata šo projektu par potenciāli bīstamu un jau apliecināja, ka neplāno tur iepirkt elektroenerģiju. Latvija šajā jautājumā atturas un nevēlas boikotēt BelAES.

Vienlaikus Baltijas valstu uzņēmēju aprindas ir ieinteresētas iegādāties enerģiju no Baltkrievijas. Ražošanas apvienības "Belenergo" ģenerāldirektors Pāvels Drozds paziņoja, ka jau izstrādāti dažādi varianti savienojumiem ar Latviju pēc BelAES ekspluatācijas sākuma.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Politiķi Lietuvā sarīkoja piketu pie Latvijas vēstniecības BelAES dēļ

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem.

Baltkrievijas AES pirmais energobloks varētu jau augustā sākt elektroenerģijas ražošanu.

Baltijas valstis izstrādājušas vienošanos par elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm līdz 2025. gadam, kad Latvija, Igaunija un Lietuva izstāsies no BRELL. Tajā Latvija un Igaunija atzīst Lietuvas tiesības nepirkt elektroenerģiju no BelAES, savukārt Lietuva – to tiesības pirkt šo elektroenerģiju.

Lietuva pret AES būvdarbiem noskaņota negatīvi, bet Latvijas valdība uzskata, ka Lietuvas nodoms pārtraukt elektroenerģijas iepirkumus Baltkrievijā pēc AES būvdarbiem rada energodeficīta riskus citām Baltijas valstīm. Šajā kontekstā Ministru kabinets pieņēmis lēmumu pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm pie Latvijas robežām.

Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einars Semanis paziņoja, ka Latvijas tirgus ir atvērts elektroenerģijas tirdzniecībai, viss notiek biržā, un piegādes perspektīvas no BelAES ir atkarīgas no pašiem patērētājiem un vidutājiem. Viņš atzīmēja, ka elektrotīkla infrastruktūra, kas saista Latviju ar Baltkrieviju, iet caur Lietuvu, taču "ir tehniskie saslēgumi caur Krievijas un Latvijas robežu".

Ziņu lente
0