Nosaukti bīstamākie ērču izplatības reģioni Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ērces Latvijā parādījās ļoti agri, un tagad apņēmīgi iekaro teritoriju. Kur pašlaik to skaits ir lielākais?

RĪGA, 20. jūnijs - Sputnik. Bīstamākie ērču izplatības rajoni Latvijā patlaban ir Pāvilostas un Alsungas novadi. Tur ērču skaits ir vislielākais, vēsta BВ.lv, atsaucoties uz La.lv.

Latvijas Infektoloģijas centra dati liecina, ka pirmā ērce pārbaudei tika atnesta jau 8. janvārī. Pēc tam 2020. gada pirmo piecu mēnešu laikā Infektoloģijas centrā pārbaudei atnesta 551 ērce. 4,5% no tām izrādījās inficētas ar encefalītu. Par laimi, līdz 2020. gada 1. jūnijam Latvijā konstatēts tikai viens ērču encefalīta infekcijas gadījums.

Клещ - Sputnik Latvija
Valstī liels inficēto skaits: speciālisti brīdina par ērču nesto risku

Bīstamāko rajonu sarakstā Latvijā šogad iekļauti jau 26 novadi. Par bīstamākajiem atzīta Pāvilostas, Alsungas, Dundagas, Kuldīgas un Skrundas apkaime.

Biologi iesaka: izejot dabā, nevelciet mugurā gaišu apģērbu. Speciālisti novērojuši, ka ērces kaut kādu iemeslu dēļ ir vienaldzīgas pret tumšas krāsas apģērbu un dod priekšroku gaišiem toņiem. Tomēr mediķi biologiem nepiekrīt. Viņi noraida ērču "gaumi" krāsu ziņā un apgalvo, ka labāk ir izvēlēties gaišu apģērbu, jo uz tā zirnekļveidīgos posmkājus ieraudzīt ir daudz vieglāk.

Apģērbam jābūt piegulošam un jānosedz atklātās ādas zonas. Vispirms ir jāaizsargā kājas, jo ērces mīt zālē.

Tomēr biologiem zināmi vēl daži triki, kas palīdzēs piekrāpt asinssūcēju. Eksperti iesaka iespēju robežās pirms pastaigas mežā novietot kādu no saviem apģērba elementiem sudru pūznī – skudru izdalījumu smaka var atbiedēt ērces. Protams, jāpatur prātā arī visi iespējamie repelenti, kas atbaida ērces. Turklāt speciālisti iesaka tos izmantot ne tikai mežā, bet arī, piemēram, parastā piknikā.

Ziņu lente
0