Brīvība ar mirdzošām zvaigznēm Rīgā: startē Mildas izgaismošanas publiskā apspriešana

© Sputnik / Sergey MelkonovФестиваль Staro Riga 2018
Фестиваль Staro Riga 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākusies Brīvības pieminekļa jaunā izgaismošanas projekta publiskā apspriešana: arhitektonisko koncepciju iespējams apskatīties Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. 2019. gadā bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers, būdams apbēdināts ar to, ka Latvijas galvenais monuments – Brīvības piemineklis – tumsā pazūd, organizēja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu.

Lai pienācīgi izgaismotu Mildu, bija nepieciešams savākt 500 tūkstošus eiro, saskaņā ar aptuvenajām aplēsēm.

Pēc gada ar saņemtajiem ziedojumiem jau pietika tam, lai izstrādātu arhitektonisko koncepciju. Un sākas publiskā apspriešana par to, kā jāizskatās pieminekļa izgaismojumam.

Памятник Свободы - Sputnik Latvija
Rīdzinieki satraukti – Brīvības pieminekli okupējušas žurkas

Arhitektonisko koncepciju iespējams apskatīties un apspriest Latvijas Nacionālā bibliotēkā līdz augusta beigām. Pēc tam to vedīs uz citām Latvijas bibliotēkām.

Nākamais solis būs būvprojekts. Minimālā apjomā tas jau ir izstrādāts Latvijas arhitekta Austra Mailīša un gaismu mākslinieka Normunda Bļasāna vadībā.

Pēc Mailīša sacītā, jaunā veidā izgaismotajam Brīvības piemineklim jākļūst par cienīgāku un gaišāku, savukārt zvaigznēm uz tā "patiešām jāiemirdzas".

Atgādināsim, ka visu šo iecerējušais Zatlers atzīmēja, ka monuments, kurš Rīgas centrā atrodas jau vairāk nekā 80 gadus, nedrīkst naktīs kļūt neredzams, jo "naktī brīvība nepazūd".

Savukārt ziedojumu vākšanas organizācijā "Ziedot.lv" uzsvēra, ka, lai izvilktu pieminekli no tumsas, ir nepieciešams katra Latvijas iedzīvotāja atbalsts.

Ziņu lente
0