"Brauciet uz Krieviju": rēzekniešus šokējusi ārsta-traumatologa rupjība

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rēzeknes slimnīcā izcēlies konflikts - dežurējošais traumatologs atteicās paziņot diagnozi krievu valodā un ieteica vecāka gadagājuma sievietei braukt uz Krieviju.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Pensionāre no Rēzeknes Taisija izrādījās skandāla epicentrā pēc tam, kad vērsās pēc palīdzības Rēzeknes slimnīcā, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Больница в Валге - Sputnik Latvija
Visi ārsti runā krieviski: Valkas iedzīvotājiem atvieglos veselības aprūpi Valgā

Pareizāk sakot, palīdzība bija nepieciešama viņas mazmeitai – meitene stipri traumēja pirkstu spēles laikā, tādēļ bērnu ātri nogādāja slimnīcā, kur cietušo pieņēma dežurējošais traumatologs Ints Vēveris.

Dialogs starp vecmāmiņu un ārstu neiznāca. Pēc Taisijas sacītā, ārsts runājis tikai latviski, bet sieviete, diemžēl to neprot. Toties viņas mazmeita visu saprata un atbildēja ārstam. Vecmāmiņa arī vēlējās uzzināt diagnozi, taču ārsts atteicās runāt ar viņu krieviski.

"Godīgi sakot, es tiešām ļoti ciešu no tā, ka nezinu latviešu valodu. Ne jau principiāli nezinu, es to vienkārši nevaru iemācīties. Esmu Krievijas pilsone, neesmu mācījusies Latvijā. Apmeklēju valodas kursus, bet dzīvojam krievvalodīgo ciemā, tāpēc nav iespējams nostiprināt zināšanas, nav rezultāta. Es pati ciešu no tā," pastāstīja žurnālistiem sieviete.

Pēc pensionāres sacītā, kad viņa painteresējās ārstam par diagnozi, kuru uzrādīja rentgens, viņš sāka kliegt, ka viņa ir fašiste no Krievijas, un pateica viņai krievu valodā tikai - "brauc uz Krieviju un tur izvirzi savas tiesības".

"Es visu laiku domāju, ko tādu esmu noziegusies, taču neko tādu neizdarīju. Es neko neizdarīju. Es tikai pajautāju, vai tiešām nevar pateikt krievu valodā, ko uzrādīja rentgens. Es neko citu no viņa neprasīju," taisnojas sirmgalve.

Медсестра везет пациента на каталке - Sputnik Latvija
Krievu medmāsa atlaista, ārsts aizgājis pats: kā ārstēties lauciniekiem Latgalē

Stāsts laikam ar to arī būtu beidzies, taču pensionāre, atgriežoties mājās, pastāstīja par piedzīvoto savam dēlam – meitenes tēvam. Vīrietis sadusmojās un devās uz slimnīcu pie savas mātes pāridarītāja, par to informējot pat policiju.

Tikšanās brīdim ar ārstu pensionāres dēls bija sagatavojies, iepriekš ieslēdzot uz sava telefona audioierakstu un informējot par to slimnīcas darbiniekus. Tomēr saruna neiznāca. Pēc Andreja sacītā, ārsts no pirmās sekundes metās virsū vīrietim un sāka stumt ārā viņu no kabineta.

Spriežot pēc audioieraksta, Andrejs centās precizēt ārstam adresi Krievijā, uz kuru viņa ģimenei jābrauc prom.

"Ārsts: Ko jūs gribat no manis? Medicīniskā palīdzība vajadzīga? Nav vajadzīga, viss!

Andrejs: Stop, stop, stop! Stop, stop, stop! Kāda ir adrese Krievijā, uz kurieni jābrauc? Kāda ir adrese Krievijā?

Ārsts: Tur, kur ar krievu fašismu nodarbojas.

Andrejs: Kāda bija? Kāda?

Ārsts: Tur, kur ar krievu fašismu nodarbojas.

Andrejs: Ja? Labi!

Ārsts: Labi, viss!

Andrejs: Kāda konkrēti adrese? Kāda konkrēti adrese? Kāda konkrēti adrese?

Medmāsa: Mieru, mieru, mieru, nomierināmies."

Pēc saķeršanās ar Andreju dakteris Vēveris arī izsauca policiju un paziņoja, ka it kā esot piekauts.

Žurnālisti izpētīja ārsta lapu sociālajos tīklos un noskaidroja, ka problēmu ar krievu valodu Intam Vēverim acīmredzot nav – lielākā daļa publikāciju viņa Facebook lapā ir pārpublicēti ieraksti kirilicā.

Дефибриллятор - Sputnik Latvija
Vai krievu pacientam arī uz nāves robežas jārunā latviski: pilsoņiem iesaka nomierināties

"Un tad es sapratu, ka man ar šo cilvēku [ārstu] nekāds dialogs neizdodas, es principā apklusu un gaidīju policijas ierašanos. Meita tomēr nenoturējās un piegāja pie ārsta," turpina stāstu Andrejs.

Traumatologam atkal kaut kas nepatika, viņš sāka skaļi kliegt un rupji apsaukāt tēvu, stāsta Anna. Viņa pat neuzdrīkstējās atkārtot tos lamuvārdus kameras priekšā, taču audioieraksts saglabājās.

"Anna: Jūs tik tikko viņu nosaucāt par pe***u. Variet, lūdzu, manu tēti…

Ārsts: Tāpēc, ka viņam patīk sūdu smaka un viņš man solīja nolikt četrāpus un izvarot.

Anna: Kas to teica?

Ārsts: Viņš netiek tualetē iekšā, tā ir viņa problēma. Viss! Labi! Ejiet prom!

Anna: Jūs tik tikko manu tēti aizsūtījāt uz ”d***u”, piedodiet par maniem vārdiem."

Sarunu ieraksti tika sniegti arī Rēzeknes slimnīcas pārstāvjiem, kuri par konfliktu tobrīd zinājuši tikai no atsevišķiem starpgadījuma aculieciniekiem. Medicīniskās iestādes valdes loceklis Ivars Zvīdris apgalvo, ka skaidrojumi no ārsta pagaidām nav saņemti.

В операционной - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai krievvalodīgie mediķi ārstēs latviski runājošos patriotus?

"Mēs šobrīd gaidām arī policijas slēdzienu par šo te gadījumu, lai varētu veikt kaut kādas savas darbības attiecībā – vai nu pret šo ārstu, vai kāda citāda veida darbības," saka Zvīdris.

Taču no drošiem avotiem žurnālistiem tapis zināms, ka traumatologs Vēveris iepriekš iesaistījies līdzīgos konfliktos ar pacientiem un pat kolēģiem. Internetā iespējams atrast atsauksmes un sūdzības par viņu. Pirms darba uzsākšanas Rēzeknes slimnīcā, konfliktējošais ārsts mainījis darbu vairākās citās medicīnas iestādēs.

Pašlaik policija ir saņēmusi iesniegumus no abām konflikta pusēm, iesākta izmeklēšana. Arī Rēzeknes slimnīca veiks savu iekšējo izmeklēšanu.

Ziņu lente
0