Galvenās Latvijas būves – cietums un koncertzāle: deputāts sašutis par koalīcijas lēmumu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasКонцерт "Музыка мира" в музее Победы
Концерт Музыка мира в музее Победы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas centrā – Pasaules tirdzniecības centra ēkas vietā – tiks būvēta akustiskā koncertzāle, paziņoja pēc koalīcijas partiju sanāksmes premjerministrs Krišjānis Kariņš.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Latvijas – vienas no nabadzīgākajām ES valstīm ar strauji krītošu iedzīvotāju skaitu – galvenās būves ir cietums un koncertzāle. Turklāt otrā objekta būvniecībai nevēlas izmantot esošos brīvos zemesgabalus, bet gan grasās nojaukt ēku, kas prasa papildu līdzekļus. Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis izkritizēja koalīcijas lēmumu.

Министр культуры Латвии Наурис Пунтулис  - Sputnik Latvija
Ministrs aprēķināja, ka Latvijai kultūras mērķiem ir nepieciešami 32 miljoni eiro

Kultūras ministrija mainījusi Rīgas koncertzāles būvniecības plānus. Privāta investora zemesgabala meklējumu vietā iestāde rosina nojaukt veco Pasaules tirdzniecības centra ēku (bijušās Latvijas Komunistiskās partijas CK ēka) Elizabetes ielā 2. Pēc kultūras ministra Naura Puntuļa sacītā, koncertzāles būvniecībai tiks izsludināts starptautisks konkurss. Finansējums tiks iekļauts nākamā gada budžetā.

Latvijas Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Vjačeslavs Dombrovskis izkritizēja koalīcijas lēmumu.

Viņš paziņoja, ka Pasaules tirdzniecības centra ēkas nojaukšana un akustiskās koncertzāles būvniecība izmaksās aptuveni 118 miljonus eiro.

"Es šobrīd pat nevēlos runāt par acīmredzamo – kāpēc vienā no Eiropas nabadzīgākajām valstīm ar strauji sarūkošu iedzīvotāju skaitu galvenās būves ir Liepājas cietums un akustiskā koncertzāle. Nevis ceļi, nevis industriālās zonas, ne universitāšu korpusi, ne laboratorijas. Mati ceļas stāvus no kā pavisam cita," uzrakstīja Dombrovskis savā Facebook lapā. "Nu, labi, nolēma uzcelt koncertzāli. Ir dažādas potenciālās lokācijas – iespējamie būvlaukumi. Tukši. Taču nē – koalīcija nolēma nojaukt Pasaules tirdzniecības centra ēku! Uzsvēršu – absolūti normālu, ekonomisku labumu nesošu ēku. Tādu izšķērdību varētu apskaust pat karaļi!"

Viņš paskaidroja, ka, viņaprāt, galvenais motīvs šādai būvniecības vietas izvēlei ir nevēlēšanās izmantot zemi, ko piedāvā uzņēmums, kas cieši saistīts ar bijušā Latvijas premjera Andra Šķēles ģimeni.

"Un viss tāpēc, ka ir aizdomas - citādi kādu labumu varētu gūt uzņēmumi, kas saistīti ar Andri Šķēli. Tad labāk mēs nojauksim kādu ēku, un tās vietā uzcelsim citu, lai arī cik tas maksātu. Bet lai nebūtu pat šaubu ēnas, ka Šķēlem varētu tikt kaut eiro. Tā, lūk, ir valstiska pieeja!" uzrakstīja Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka koalīcijas politiķi pieņēmuši lēmumu par Pasaules tirdzniecības centra ēkas nojaukšanu un koncertzāles būvniecību tā vietā bez nopietnas alternatīvu projektu analīzes.

Наурис Пунтулис и Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Laiks beidzot ķerties pie kultūras: ministrs izdomājis, kā uzsildīt ekonomiku

"Un lēma pat ne valdība, bet gan saiets ar nosaukumu "koalīcijas padome". Citādi kā par diletantismu un izšķērdēšanu to grūti būtu nosaukt," uzrakstīja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka par projektu beigu beigās nāksies maksāt nodokļu maksātājiem.

"Bet kurš gan maksā par balli? Mēs visi – šeit palikušie (pagaidām) Latvijas iedzīvotāji. Ja līdz koronavīrusam valsts parāda apmērs bija ap 10 miljardiem eiro, tad pēc cīņas ar vīrusa sekām, pēc visiem Liepājas cietumiem, koncertzālēm un līdzīgu koalīcijas politiķu ideju īstenošanas būs kaut kur ap 15 miljardiem eiro. Vai aptuveni 17 tūkstoši eiro uz katru strādājošo. Ar nosacījumu, ka neviens neaizbrauks, protams," secina deputāts.

Ziņu lente
0