Bloomberg: koronavīrusa dēļ samazinājies cukura patēriņš

CC BY-SA 2.0 / Lisa Risager / SugarСахар в сахарнице с ложками
Сахар в сахарнице с ложками - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pandēmijas dēļ izmainītais cilvēku dzīvesveids liek saldo gāzēto dzērienu ražošanas kompānijām aprēķināt zaudējumus.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Valdības un ārsti gadiem ilgi centās pārliecināt cilvēkus ēst mazāk cukura, taču palīdzēt spējusi tikai Covid-19 pandēmija, raksta Bloomberg.

Упаковка латвийского сахара - Sputnik Latvija
Kas notiek ar organismu, kad jūs atsakāties no cukura?

Restorānu, stadionu un kinoteātru slēgšana visā pasaulē novedīs pie tā, ka pirmo reizi 40 gadu laikā samazināsies cukura pieprasījums, apgalvo globālais cukura piegādātājs Czarnikow Group. Saldo gāzēto dzērienu un konditorejas izstrādājumu pārdošanas apjomi arī ir kritušies.

"Cilvēki ārpus mājas patērē vairāk cukura, nekā atrodoties mājās," saka Czarnikow Group analītiķis Bens Sīds. "Ja jūs iesiet uz kino, tad, iespējams, nopirksiet litru kokakolas un priecīgi izdzersiet to kinozālē. Es nodomāju, ka cilvēki ir gatavi izdzert litru gāzētā dzēriena mājās, kamēr skatās Netflix."

Pēdējo desmitgažu laikā cukura pieprasījuma izaugsme Āzijā un Āfrikā apsteidza attīstītas valstis: augošais iedzīvotāju skaits un pieaugošā vidējā klase tērē arvien vairāk naudas saldiem našķiem.

Tomēr cukura rūpniecība piedzīvoja grūtības arī pirms pandēmijas. Pieprasījuma izaugsme, galvenokārt attīstošās valstīs, palēninājās, savukārt valdības visā pasaulē ieviesa nodokli saldiem dzērieniem un aicināja cilvēkus ēst mazāk cukura.

Taču nekas no tā neradīja tādu efektu kā karantīna, pateicoties kurai samazinājies ēdienu un dzērienu patēriņš ārpus mājas.

Aprīļa pirmajās trīs nedēļās vien Coca-Cola pārdošanas apjomi kritās par 25%, un kompānija sagaida pandēmijas ietekmi arī uz šī gada otrā ceturkšņa peļņu. Arī PepsiCo Inc. sagaida peļņas kritumu otrajā ceturksnī. Vācijā, valstī-čempionē cukura patēriņa ziņā, samazinājusies konditorejas izstrādājumu ražotāju peļņa.

Saskaņā ar Czarnikow Group datiem cukura patēriņš pasaulē šajā sezonā samazināsies par 1,2%. Un pat ja cilvēki bēdās sāks ēst vairāk saldējuma, tas nelīdzēs. Londonas saldējuma ražotājs Oddono’s Gelati Italiani Ltd. vēsta, ka pārdošanas apjoms krities piespiedu personāla skaita samazināšanas un sociālās distancēšanās dēļ.

Подростки с банкой Кока-Колы - Sputnik Latvija
Coca-Cola vairs nepārdos dzērienus ar cukuru skolās Baltijas valstīs

"Ja mēs varētu turēt pie letes piecus pārdevējus, mēs, laikam, pelnītu par 30-40% vairāk, nekā tagad," saka viens no kompānijas dibinātājiem Kristians Oddono. "Vai cilvēki ir gatavi gaidīt pusstundu rindā pēc saldējuma? Daži noteikti nevēlēsies gaidīt un aizies."

Bargajiem karantīnas pasākumiem samazinoties, ASV Lauksaimniecības departaments sagaida cukura patēriņa pieaugumu par 3,6%, salīdzinot ar iepriekšējo rekorda sezonu.

Tomēr tiek gaidīts, ka pasaules ekonomika pēc pandēmijas kritīsies visspēcīgāk kopš Otrā pasaules kara laikiem. Saskaņā ar Pasaules Bankas prognozēm, ienākumu kritumu izjutīs miljoniem cilvēku. Un, ja bezdarbnieki pārstās iet uz kinoteātriem, restorāniem un stadioniem, arī cukura patēriņš turpinās kristies.

Ziņu lente
0