Finanšu ministrs: valsts parāds 5 gadu laikā samazināsies līdz 45% no IKP

© Foto : Ernests Dinka, Saeimas KancelejaМинистр финансов Янис Рейрс
Министр финансов Янис Рейрс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs cer, ka sekojošo gadu laikā valsts parādu izdosies samazināt līdz 40-45%, lai nākamo paaudžu politiķiem būtu iespēja ņemt aizdevumus krīzes gadījumā.

RĪGA, 15. jūnijs – Sputnik. Finanšu ministrs Jānis Reirs pastāstīja, ka Latvijas valsts parāds pēc Covid-19 izplatības izraisītās krīzes var palielināties līdz 52% no iekšējā kopprodukta (IKP), taču to cer samazināt 4-5 gadu laikā vadoties pēc ekonomikas izaugsmes tempiem, raksta Lsm.lv.

Māstrihtas kritēriji nosaka valsta parāda griestus 60% no IKP eiro zonas dalībvalstīm. Paredzēts, ka aizdevumi ekonomikas atbalstam palielinās parādu līdz 52%.

Валюта евро - Sputnik Latvija
Latvija paliek parādā: valsts parāds pieaugs līdz 11 miljardiem eiro

Pēc Reira sacītā, tuvāko 4-5 gadu laikā to plānots samazināt līdz 40-45%, lai nākotnes paaudžu politiķiem būtu iespēja aizņemties līdzekļus krīzes gadījumā.

Krīzes laikā izdevumi netika stipri samazināti, kas arī palīdzēja strauji nekristies budžeta ienākumiem. Lai arī ar to viss nav tik lielā kārtībā, tas "ir labāk, nekā mēs gaidījām", sacīja ministrs.

Plānots, ka ekonomiskā izaugsme atjaunosies pēc 2-3 gadiem. Ekonomikas izaugsmei paātrinoties arī valsts parāds sāks samazināties.

Reirs noliedz raizes, ka valsts parāds var apgrūtināt līdzekļu aizņemšanos, un uzsvēra, ka plānos nav pārskatīt budžetu un samazināt izdevumus.

Ziņu lente
0