Donalds Tramps noteicis sankcijas Starptautiskajai krimināltiesai

© AP Photo / Chris JacksonПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā krimināltiesa norāda, ka ASV lēmums vērsties pret to ar sankcijām ir bezprecedenta pasākums, taču apņēmusies joprojām stingri pildīt savus pienākumus.

RĪGA, 13. jūnijs - Sputnik. Starptautiskā krimināltiesa (SKT) pauda dziļu nožēlu par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu ieviest sankcijas, tomēr bez svārstīšanās turpinās savu darbu, vēsta RIA Novosti.

ASV prezidents parakstījis rīkojumu par sankcijām personām, kas saistītas ar SKT izmeklēšanu pret amerikāņu karavīriem un ierēdņiem. Viņš apsūdzēja starptautisko struktūru par aizspriedumainu izmeklēšanu un korupciju, turklāt paziņoja, ka tiesu it kā ietekmējot Krievija.

"Tie ir bezprecedenta pasākumi. Tie grauj mūsu centienus cīnīties ar patvaļu un garantēt atbildību par masveida ļaundarībām," paziņoja SKT asamblejas priekšsēdētājs Kvons O Gons.

Viņš sniedza informāciju par to, ka nākamnedēļ notiks SKT asamblejas biroja ārkārtas sēde. "Es aicinu visas Romas statūta dalībvalstis un galvenos partnerus vēlreiz uzsvērt savu nepielūdzamo pieturēšanos... pie šajā statūtā iekļautajiem principiem un vērtībām," pasludināja Kvons O Gons.

SKT atsevišķā paziņojumā teikts, ka tiesa joprojām stingri stāvēs savu darbinieku pusē un bez mazākās svārstīšanās pildīs savas saistības atbilstoši Romas statūta noteiktajam mandātam.

Saskaņā ar Donalda Trampa rīkojumu, personām, kas būs iesaistītas SKT tiesas procesos pret amerikāņu karavīriem, tiks bloķēti ASV jurisdikcijā esoši aktīvi, viņiem tiks aizliegts piešķirt naudas līdzekļus, kā arī gan pašām minētajām personām, gan viņu ģimenes locekļiem būs aizliegts iebraukt Savienotajās Valstīs.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps anonsējis "spēcīgu" atbildi Ķīnai par rīcību Honkongā

SKT prokurore Fatu Bensuda 2017. gadā lūdza tiesnešus izsniegt atļauju lietas izmeklēšanai par iespējamiem kara noziegumiem, ko pastrādājuši amerikāņu karavīri, CIP Un Afganistānas drošības dienesti, kā arī noziegumiem pret cilvēki, ko pastrādājusi radikālā kustība "Taliban". Starptautiskā krimināllieta atbalstīja šo pieprasījumu un atļauju izsniedza.

Minētais lēmums nekavējoties saskārās ar asu kritiku no ASV puses. Valsts sekretārs Maiks Pompeo nosauca tiesu par "neuzticības vērtu politisko institūtu, kas slēpjas aiz juridiskas personas maskas".

2019. gadā Savienotās Valstis noteica vīzu ierobežojumus personām, kuras saistītas ar Starptautiskās krimināltiesas izmeklēšanu lietā par amerikāņu karavīru noziegumiem. Baltā nama bijušais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons kritizēja SKT izmeklēšanu – pēc viņa domām, šī tiesa ASV acīs esot "jau mirusi".

 

Ziņu lente
0