Covid-19 apdraud visu cilvēka nervu sistēmu, uzskata zinātnieki

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasТестирование на COVID-19
Тестирование на COVID-19  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni pusei hospitalizēto pacientu ir neiroloģiskas Covid-19 izpausmes, kas ietver galvas sāpes, reiboni, uzmanības zudumu, grūtības koncentrēties, ožas un garšas traucējumus, krampjus, insultus, vājumu un sāpes muskuļos.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Slimība Covid-19 apdraud cilvēku nervu sistēmu visā pasaulē, uzskata zinātnieki no ASV Ziemeļrietumu universitātes, kuri sastādīja inficēto pacientu neiroloģisko simptomu apskatu, vēsta RIA Novosti.

Тесты на коронавирус - Sputnik Latvija
Zinātnieki brīdina par koronavīrusa infekcijas bīstamajām sekām

Žurnālā "Annals of Neurology" publicētā raksta autors, neiroloģijas profesors Igors Koraļņiks, universitātes neiroinfekcijas slimību un vispārējās neiroloģijas nodaļas vadītājs, kopā ar kolēģiem veica visu Northwestern Medicine hospitalizēto Covid-19 pacientu retrospektīvu analīzi, lai fiksētu neiroloģisko komplikāciju biežumu un tipu, kā arī reakciju pēc terapijas.

"Aptuveni pusei hospitalizēto pacientu ir neiroloģiskas Covid-19 izpausmes, kas ietver galvas sāpes, reiboni, uzmanības zudumu, grūtības koncentrēties, ožas un garšas traucējumus, krampjus, insultus, vājumu un sāpes muskuļos," teikts universitātes preses relīzē.

Darba autori uzskata, ka slimība var skart visu nervu sistēmu, ieskaitot galvas smadzenes, muguras smadzenes un nervus, kā arī muskuļus. Koraļņiks norādīja, ka konstatēta virkne dažādu iemeslu, kuru dēļ Covid-19 var radīt neiroloģiskas disfunkcijas. Tā kā šī slimība var skart vairākus orgānus (plaušas, nieres, sirdi), arī smadzenes var ciest skābekļa piegādes vai asins koagulācijas traucējumu rezultātā – tie var novest pie išēmiska vai hemorāģiska insulta.

Работа российских военных врачей в полевом госпитале Бергамо - Sputnik Latvija
Zinātnieki aprēķinājuši Covid-19 pandēmijas beigu datumu

Bez tam vīruss var radīt smadzeņu un galvas smadzeņu apvalka tiešu infekciju. Visbeidzot, imūnsistēmas reakcija uz infekciju var radīt iekaisumu, kas nodarīs kaitējumu smadzenēm un nerviem.

"To ir svarīgi zināt plašai sabiedrībai un ārstiem, jo SARS-CoV-2 infekcijas gadījumā sākotnēji var parādīties neiroloģiski simptomi pirms parādās drudzis, klepus vai elpošanas problēmas," paziņoja Koraļņiks.

Preses relīzē atzīmēts, ka profesors sadarbībā ar kolēģiem joprojām seko dažu pacientu stāvoklim, lai noskaidrotu, vai neiroloģiskās problēmas ir pārejošas vai pastāvīgas. Šie pētījumi radīs pamatu daudzu Covid-19 neiroloģisko izpausmju diagnostikai un ārstēšanai.

Ziņu lente
0