Reuters: ANO noskaidrojusi, kur cēlušās pret Saūda Arābijas objektiem izmantotās raķetes

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasФлаг Саудовской Аравии в городе Джидда
Флаг Саудовской Аравии в городе Джидда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO izpētījusi ieročus, kas tika izmantoti uzbrukumam naftas infrastruktūras objektam 2019. gada maijā un citos incidentos Saūda Arābijā.

RĪGA, 13. jūnijs - Sputnik. Spārnotās raķetes, kas tika izmantotas uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas kompānijas "Saudi Aramco" objektiem un lidostai 2019. gadā ir "cēlušās Irānā", vēsta aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz Reuters.

Штанговый насос на нефтяной скважине - Sputnik Latvija
Bloomberg: Saūda Arābijai draud "neiedomājama krīze"

Šī informācija sniegta ANO ģenerālsekretāra Antoniu Guterreša pārskatā, kas veltīts 2231. rezolūcijas nolikumu izpildei. Ģenerālsekretārs informē ANO Drošības padomi šajā jautājumā divas reizes gadā. Iepriekšējā pārskatā decembrī izskanēja informācija, ka ANO nav apstiprinājusi Irānā ražotu raķešu un bezpilota lidaparātu pielietojumu uzbrukumā naftas objektiem Saūda Arābijā septembrī.

Aģentūra Reuter vēsta, ka jaunajā dokumentā vēstīts: ANO izpētījusi ieroču fragmentus, kas izmantoti uzbrukumam naftas infrastruktūras objektam 2019. gada maijā, starptautiskajai lidosta "Abha" jūnijā un augustā, kā arī atradnēm septembrī.

"Sekretariāts uzskata, ka spārnotās raķetes un/vai to daļas, kas izmantotas četros uzbrukumos, cēlušās Irānā," aģentūra citēja ziņojumu, kas netika izplatīts publiski. Ziņots, ka secinājums par "Irānas izcelsmi" attiecināts arī uz bezpilota lidaparātiem, kas piedalījās uzbrukumos 2019. gada maijā un septembrī.

Aģentūra vēsta, ka slēdzieni par ieroču izcelsmi izdarīti, ņemot vērā to konstrukcijas īpatnības un uzrakstus farsi valodā.

2019. gada septembra beigās Abkaika un Huraisa naftas atradnes pārcieta uzbrukumu, kura rezultātā Saūda Arābija zaudēja vairāk nekā pusi naftas ieguves. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās dumpinieki no kustības "Ansar Alla" – husīti, kuri kontrolē Jemenas ziemeļus un pierobežas rajonus. Taču Rijāda uzskata, ka husīti nevar būt saistīti ar uzbrukumu, un apsūdzēja par to Irānu. Teherāna atspēko visas apsūdzības.

Ziņu lente
0