"Rietumu civilizācijas beigas": nosodīti Iesalnieka izteikumi par Londonas mēru

© AP Photo / Matt DunhamГвардеец позирует для фото с туристами в Лондоне
Гвардеец позирует для фото с туристами в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Iesalnieks ir neapmierināts ar Londonas mēru – politiķis uzskata, ka imigrants Sadiks Kāns nav pietiekami ilgi dzīvojis Lielbritānijā, lai revidētu pieminekļus.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Latvijas sociālo tīklu segmentu saviļņojusi Saeimas deputāta no Nacionālās apvienības Jāņa Iesalnieka replika, ko viņš veltījis Londonas mēram un nosaucis viņu par imigrantu.

Politiķi satraukusi ziņa par to, ka Londonas mērs Sadiks Kāns uzdevis veikt pilsētā uzstādīto statuju revīziju jautājumā par to, vai tās neatgādina par vergu tirdzniecību. Viņš pieļāva, ka daži pieminekļi, iespējams, tiks demontēti. S.Kāns norādīja, ka revīziju veiks komisija, kurā strādās vēsturnieki, mākslas darbinieki un sabiedriski darbinieki.

Taču Iesalnieks ir nopietni satraukts – viņš uzskata, ka tā izskatās "Rietumu civilizācijas beigas". No vētranās diskusijas Twitter izriet, ka politiķis uzskata Sadiku Kānu par imigrantu un salīdzina ar Nilu Ušakovu.

"Imigrants tagad veiks inventarizāciju, kuras britu vēstures liecības pelnījušas saglabāšanu un kuras nē... Tā dzīvē izskatās Rietumu civilizācijas beigas," Iesalnieks konstatēja Twitter tīklā.

​Par deputāta tvītu sākās dzīva diskusija. Lielākā daļa tās dalībnieku bija atklāti sašutuši par to, ka Iesalnieks nosaucis Londonas mēru par imigrantu.

​"Sadiks Kāns (Sadiq Khan) dzimis Londonā.  Un vai NA deputātiem arī nav savs īsais saraksts nojaucamo pieminekļu - Uzvaras, sarkanarmiešu apbedījumi Brāļu kapos. Vila Lāča kapa piemineklis (atstājot tikai plāksni?) 1905.gada piemineklis arī tāds šaubīgs?" apjautājās žurnālists Juris Kaža.

​"Ušakovs arī ir dzimis Latvijā. Vai, tavuprāt, viņam būtu tiesības lemt par Raiņa, Barona vai Kalpaka pieminekļa likteni?" dusmojās Iesalnieks.

​"Zinot, kā reaģētu rīdzinieki un viņa elektorāta latviskā daļa, diez vai viņš ķertos kļāt šādiem pieminekļiem.  Kādus vēl politiskus lēmumus vēlēti pārstāvji (patīk viņi vai ne) drīkst pieņemt tikai piederot zināmai rasei vai tautībai?" tincināja Kaža, taču jautājums palika neatbildēts.

​"Viņš ir dzimis Lielbritānijā, tātad nav imigrants, bet jauki, ka tu tik atklāti pateici, ka tavuprāt arī cilvēki, kas piedzimuši kādā valstī, nekad tavās acīs nebūs tās valsts pilsoņi, ja viņiem ir ''nepareizā'' ādas krāsa," Iesalniekam attrauca Raimods Blūms.

Te nu deputāts pūlējās taisnoties, taču iestiga vēl dziļāk – kā argumentu viņš atkal izmantoja Rīgas bijušo mēru Nilu Ušakovu.

​"Nav runa par ādas krāsu. Ušakovs arī ir dzimis Latvijā. Vai, tavuprāt, viņam būtu tiesības lemt par Raiņa, Barona vai Kalpaka pieminekļa likteni?" atkārtoja Iesalnieks.

​"Latvijā visi tās pilsoņi ir vienlīdzīgi, pie mums nav segregācijas. Jebkurš cilvēks nonākot kādā amatā drīkst pildīt visas šī amata funkcijas. Brīnos, ka to nezinājāt," deputāta kārtējo "pērli" neizturēja vēsturniece Una Bergmane.

Pēkšņi diskusija iezaigojās jaunās krāsās: Jānim Iesalniekam sāka uzdot neērtus jautājumus par to, kādas tad ir viņa tiesības lemt mazākumtautību skolu likteni Latvijā.

​"Pēc šīs analoģijas - kādas ir Jūsu tiesības lemt par krievu bērnu mācību valodu skolās? Turklāt tie ir dzīvi cilvēki, nevis akmens kluči," iebilda žurnāliste Sanita Jemberga.

​"Jo šeit ir Latvija, kur mani senči dzīvojuši tūksošiem gadu. Atšķirībā no Ušakova Latvijā vai Khana Lielbritānijā," mēģināja aizstāvēties Iesalnieks, taču sastapa nākamo kritikas vilni.

​"Patīk Jums vai nē - arī mani senči šeit ir dzīvojuši no seniem laikiem. Varbūt ne gluži gadu tūkstošus, bet pirms 800 gadiem noteikti. Man ir tādas pašas tiesības kā Jums. Izņemot varbūt tikai tās, kas attiecas uz Saeimas deputāta (tautas kalpa) pilnvarām," politiķim atbildēja Iļja Kozins.

Citi bija vēl drosmīgāki un pieļāva, ka Jānis Iesalnieks nekādi nav varējis izsekot savu dzimtas koku tūkstoš gadus tālā pagātnē un, pat sāka šaubīties, vai viņš vispār ir latvietis.

"Tik tiešām tavi senči šeit ir dzīvojuši tūkstošiem gadu? Un ja atklātos, ka tomēr dažas paaudzes atpakaļ tie bija imigranti, ko tu darītu? Emigrētu no valsts? Man ir ļoti latviskas saknes, bet es nedotu vairāk par 200-300 gadiem savas dzimtas kokam Latvijas teritorijā," raksta Raimonds Blūms.

Jāņa Iesalnieka izlēcienam ar nepārprotamo rasisma smaku uzmanību pievērsa uzmanību arī citi sociālo tīklu lietotāji.

​"Ja šis nav rasisms, tad es nezinu, kas ir," raksta žurnālists Iļja Kozins.

​"Tas man atgādina savdabīgu "āriešu rases" uzstādījumu, kad vieni ir "pareizie" iedzīvotāji, bet otri - "ļaunie imigranti". Rasisms augstākajā pakāpē," uzskata Maris Kurens.

​"Ja nu kādam bija kādas šaubas, VL/TBLNNK ir rasistu midzenis un balss par viņiem ir atklāts atbalsts rasismam.

P.S. Saadiq Khan nav imigrants, attiecīgi Jānis Iesalnieks piedevām ir arī arī vienkārši dirsējs, kurš ar meliem mēģina raisīt naidu," uzskata Jānis Polis.

​"Runā latviešu nacionālists par Londonas mēru," konstatēja Arvis Kolmanis.

​"Tas ir tas Merkūrs retrogrādā un pilnmēness un 3.nelabvēlīgais laika tips vai kas tieši? Pilnīgs ku-kū," rezumēja Zane B.

Ziņu lente
0