Latvija samazinās prasības? Armijā varēs dienēt gandrīz visi

© Sputnik / Sergey MelkonovЭкипаж латвийской БМП CVRT во время военного парада в Риге в День независимости Латвии
Экипаж латвийской БМП CVRT во время военного парада в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir ieinteresēta panākt, lai armijā dienētu pēc iespējas lielāks skaits cilvēku, tāpēc plānots atcelt dažus ierobežojumus.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas apkarošanas komisija izvērtē iespējas grozīt likumus par karadienestu un Zemessardzi, vēsta Rus.lsm.lv, atsaucoties uz Saeimas preses dienestu.

Parlamenta komisija jau atzinīgi novērtējusi ierosinājumu mainīt likumus. Tas attiecas arī uz pielaidi valsts noslēpumam.

Латвийский военный - Sputnik Latvija
NBS apkopo statistiku par latviešiem, kas iestājas armijā pēc dzīves ārzemēs

Plānots mazināt Latvijas karavīru rindās stāties gatavo jaunkareivju pieņemšanas prasības.

Saeimas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns uzskata, ka pašreizējie kritēriji jauniesaucamo uzņemšanai ir augstāki pat par prasībām, ko nosaka likums par valsts noslēpumu. Vienlaikus Latvijas bruņotie spēki vēlas panākt, lai to rindās stātos pēc iespējas lielāks pilsoņu skaits.

Iespējams, dienestam Latvijas armijā un Zemessardzē tiks pielaisti cilvēki ar sodāmību par vieglu pantu, pat ja kriminālprocess bija pārtraukts uz pamata bez reabilitācijas un termiņa, kas ilgāks par pieciem gadiem pēc sprieduma stāšanās spēkā.

Vielaikus ieplānots arī ierobežojums. Ja Kara izlūkošanas un drošības dienests nolems, ka NBS rindās stāties gatavā Latvijas pilsoņa kandidatūra neatbilst nacionālās drošības interesēm, armijā viņu neņems.

Un tevi arī izārstēsim...

Jau 2018.gadā izskanēja informācija, ka ceļā uz armiju pilsoņus gaida daudzi šķēršļi, ieskaitot problēmas ar zobiem.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš toreiz sūdzējās, ka dažkārt armijā vēlas dienēt cilvēki, kam vairāk nekā 40% zobu ir sliktā stāvoklī.

Транспортное средство Министерства обороны Латвии - Sputnik Latvija
Jebkāda informācija par padošanos – meli! AM laidusi klajā bukletu kara gadījumam

Pie tam aizliegts uzņemt armijā cilvēkus ar sliktiem zobiem, un Aizsardzības ministrija ir spiesta ārstēt cilvēkus uz sava rēķina.

Iepriekš, 2017. gadā tika pieņemts lēmums pieņemt armijā cilvēkus, kuri nav gluži atbilstoši no fiziskās sagatavotības un veselības viedokļa. Pie jauniesaucamā fiziskās formas un veselības bija plānots strādāt jau dienestā.

Latvijā nav paredzēts obligātais kara dienests, ir tikai profesionālā armija. Iesaukums armijā tika atcelts pirms valsts iestāšanās NATO 2004. gadā.

Tomēr, neskatoties uz iespēju veidot prestižu karjeru NBS, bezmaksas izglītību, algu 850 eiro apmērā "uz rokas", bezmaksas veselības aprūpi un virkni citu bonusu, interese par profesionālo armiju nav liela.

Ziņu lente
0