Parādīsies jautājums, kas ar ES būs tālāk: eirodeputātu prognozes par kopējo budžetu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasФлаг ЕС у здания представительства Европейского Союза в Москве.
Флаг ЕС у здания представительства Европейского Союза в Москве. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ valdošo elišu interesēs tomēr ir panākt vienošanos par ES daudzgadu budžetu un kāda būs situācija, ka dokuments netiks apstiprināts, paskaidroja eiroparlamentārieši Roberts Zīle (Nacionālā apvienība) un Nils Ušakovs ("Saskaņa").

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Latvijas eirodeputāti, kuri sastāv Eiropas Parlamenta Budžeta komitejā, uzskata, ka ES dalībvalstīm tomēr izdosies vienoties par daudzgadu budžetu un ekonomikas atjaunošanas plānu, taču tas vēl var tikt mainīts, vēsta TV3

Pandēmijas dēļ ES daudzgadu budžetu 2021.-2027. gadam nācies pārrakstīt: jauno 1,1 triljona eiro projektu Eiropas Komisijas (EK) vadītāja Urzula fon der Leiena prezentēja maija beigās. Tāpat EK piedāvā ekonomikas atjaunošanas plānu ar nosaukumu "Nākamās paaudzes Eiropas Savienība", kura vērtība ir 750 miljardi eiro, no kuriem 500 miljardus piedāvāts izdalīt dotāciju veidā, bet atlikušos līdzekļus – ilgtermiņa aizdevumu veidā, kurus valstis atdos uz plastmasas, ogļskābās gāzes un digitālā nodokļa rēķina.

Акция протеста медиков у здания Сейма. - Sputnik Latvija
Naudas maz, mirst pārāk agri: EK atkal aizrāda Latvijai par trūcīgo veselības aprūpi

Arī Latvija varēs pretendēt uz šiem miljardiem.

"Katru gadu Eiropas Komisija sagatavo ziņojumus par valstīm un sniedz rekomendācijas. Šis atveseļošanās fonds tiks saistīts ar reformu jomām. Veselības reformas, tā pati izglītība, valsts pārvalde un tā tālāk," saka Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietas izpildītājs Andris Kužnieks.

Tā saucamais taupīgais četrinieks – Austrija, Nīderlande, Zviedrija un Dānija – iebilst pret tik lielu summu izmaksāšanu dotāciju veidā, sevišķi ņemot vērā to, ka visvairāk koronavīrusa krīzes skārusi Dienvideiropu, kurai jau tā bijušas lielas problēmas ar finanšu disciplīnu.

Neskatoties uz to, Latvijas eirodeputāti uzskata, ka ES valstis tomēr vienosies.

"Ja valdību vadītāji nespēs vienoties, es domāju, ka pilsoņi gandrīz visā ES šo politisko eliti noslaucīs no politiskās skatuves," uzskata eirodeputāts no Nacionālās apvienības Roberts Zīle.

Viņš uzskata, ka vienošanās tiks panākta, taču pēdējā naktī gaidāmas sarežģītas pārrunas.

"Ja uz pirmo jautājumu netiks pieņemts Eiropas mēroga kopējs budžets, skaidrs, ka situācija būs ārkārtīgi smaga. Šeit vairs nebūs jautājums par to, cik ātri un cik lielā mērā mūsu lauksaimnieki varēs saņemt atbalstu, bet – kas vispār notiks tālāk ar Eiropas Savienību?" spriež Nils Ušakovs.

Tiesa, eiroparlamentārieši neizslēdz iespēju, ka ekonomikas atjaunošanas plānā var tikt mainīta proporcija starp dotācijām un aizdevumiem par labu aizdevumiem.

Pirmais ES dalībvalstu samits par budžetu tiek plānots 19. jūnijā.

Ziņu lente
0