Latvijas satiksmes ministrs pastāstīja, kas bija galvenais Krievijas tramvaju iepirkumā

© Sputnik / Sergey MelkonovНовые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК "Транспортные системы" в Даугавпилсе
Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomiskās attiecības ar Krieviju veidojas neslikti, neraugoties uz politiskajām domstarpībām, paziņoja Latvijas Satiksmes ministrijas vadītājs Tālis Linkaits.

RĪGA, 9. jūnijs – Sputnik. Daugavpils Krievijā ražoto tramvaju iepirkuma stāstā galvenais kritērijs bija kvalitāte, paziņoja intervijā radio Baltkom Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

"Esmu kvalitatīva sabiedriskā transporta un tieši tramvaju piekritējs. Eiropā šobrīd vērojama tramvaju renesanse. Tramvaji ir apkārtējai videi draudzīgākais transporta veids. Mēs Satiksmes ministrijā piešķiram Eiropas naudu gan Liepājai, gan Daugavpilij. Kas ražo – tas ir šī brīža jautājums, galvenais – lai būtu jauns kvalitatīvs tramvajs," sacīja Linkaits.

Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Mēnešu strīdi, viens atlaists un 400 tūkstoši budžetā: kā Daugavpils nopirka tramvajus KF

Atgādināsim, Daugavpils iegādājās jaunos četrasu tramvajus City Star, ko ražo Tveras vagonbūves rūpnīca sadarbīā ar kompāniju "Transportnije sistemi". Iepirkumā piedalījās divas kompānijas: Lietuvas "Railvec", kas piedāvāja Tveras vagonbūves rūpnīcas produkciju par 511 tūkstošiem eiro gabalā, un SIA "Virtus SV", kas piedāvāja rūpnīcā "Belkommunmaš" (Baltkrievija) ražotos tramvajus par 260 tūkstošiem eiro gabalā. Iepirkuma līgums tika noslēgts ar "Railvec".

Daugavpils lēmums iegādāties tramvajus Krievijā radīja nopietnu satraukumu valdībā: piemēram, Drošības policija pirms gada paziņoja, ka neiebilst pret iepirkumu, lai arī uzskata, ka, iespējams, nākotnē tas varētu negatīvi ietekmēt Latvijas reputāciju, jo tramvaju iegādē iesaistīti Eiropas līdzekļi. Tiesa, policija nevarēja aizliegt uzņēmumam tramvaju iegādi.

Arī bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pauda neizpratni par Daugavpils izraudzīto sadarbības partneri. Arī citi ierēdņi un politiķi līdz Drošības policijas (pašreizējais Valsts drošības dienests) atbildei šajā sakarā ar aizdomām vērtēja tramvaju iegādi, jo Tveras rūpnīcas produkcijas asortimentā ir arī lielgabali. Pēdējā šajā sakarā uzstājās Latvijas ĀM, kura paziņoja, ka nesaprot lēmumu par šo tramvaju iegādi.

2019.gada jūnija beigās Daugavpils dome noslēdza tramvaju piegādātāja "Transportnije sistemi" pārbaudi – tika noskaidrots, vai ražotājs nav iekļauts sankciju sarakstā, lai nezaudētu pieejamo Eiropas finansējumu. Galu galā darījumam tika dota atļauja.

Ziņu lente
0