Latviešu varoņi arī saņēma Georga krustus: Cilevičs par Georga lentes aizliegumu

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasВыставка "Храбрейшим из храбрых"
Выставка Храбрейшим из храбрых - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Boriss Cilevičs uzskata, ka Georga lentes aizliegums Latvijā ir absolūti lieka iniciatīva, pie kuras novedusi nepareiza izpratne par šī simbola un situācijas kopumā nozīmi.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Radio Baltkom intervijā Saeimas deputāts Boriss Cilevičs pauda savu attieksmi pret iniciatīvu par Georga lentes aizliegšanu Latvijā.

Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Krievu valodu aizvākt, Georga lentes aizliegt: Lindermans par Latvijas perspektīvām

Pēc politiķa domām, šī iniciatīva, ko cenšas izvilkt cauri Nacionālā apvienība, ir absolūti lieka.

Turklāt Valsts policija, pašvaldību policija, Iekšlietu ministrija, Saeimas Juridiskā komisija un tiesībsargs uzskata šo grozījumu par nelietderīgu.

Cilevičs atgādināja, ka daudzi latviešu nacionālie varoņi tika godalgoti ar Georga krustiem, kuri kā reiz arī tiek stiprināti pie šīs lentes. Tieši šādas godalgas kā Georga krusts pastāvēšanas dēļ oranžmelno lenti arī sauc par Georga lenti.

Tāpat deputāts atzīmēja, ka to varoņu no Latvijas pēctečiem, kuri tika godalgoti ar Svētā Georga ordeni, Georga lentei ir absolūti cita nozīme, atšķirībā no Nacionālās apvienības izpratnes par to.

"Lai gan, protams, ir cilvēki, kuri visapkārt redz Krievijas draudus," konstatēja bēdīgo nacionālistu tieksmi ķert melno kaķi tumšā istabā Boriss Cilevičs.

Tāpat viņā pateica, ka pat juridiski grozījums par Georga lentes aizliegumu ir nekorekts.

Georga lente

1769. gadā imperatore Jekaterina II nodibināja apbalvojumu Krievijas armijas virsniekiem par personisko drosmi cīņas laukā – Sv. Georga ordeni. Tas bija jānēsā "zīda lentē ar trim melnām un divām dzeltenām joslām", kas vēlāk tika iedēvēta par Georga lenti. Tās krāsas simbolizē karu: oranžā – liesmu krāsa, melnā – dūmu krāsa. Mūsdienās oranžmelnā lentīte ir Uzvaras dienas simbols.

Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Tādu likumu izpildīt nevar: policija iebilst pret grozījumiem par Georga lentes aizliegumu

Iepriekš Krievijas vēstniecība Latvijā komentēja Nacionālās apvienības iniciatīvu – diplomāti savā lapā Facebook atzīmēja, ka visa grozījumu iniciatīva ir absurda: aizliegt Georga lentīti, Uzvaras pār nacismu simbolu, ir tikpat, kā noliegt pašu Uzvaru un to, ko tā nesusi pasaulei.

Krievijas Sabiedriskā palāta jau paziņoja, ka plāno vērsties Eiropas Parlamentā un EDSO sakarā ar latviešu nacionālistu iniciatīvu, lai Eiropas organizācijas nepārprotami nosodītu iniciatīvu, kas var novest pie nacionālistisko spēku nostiprināšanās un provocēt konfliktus un sadursmes.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka daudziem nepatīk vienotība, ko demonstrē milzīgo akciju "Georga lentīte" un "Nemirstīgais pulks" dalībnieki dažādās pasaules valstīs.

Ziņu lente
0