Donalds Tramps: Krievijas klātbūtni G7 pieprasa veselais saprāts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps pastāstīja, ka puse sarunu G7 tikšanās laikā veltītas Krievijai un jautājumus būtu vieglāk atrisināt, ja tajās piedalītos Krievijas prezidents.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps no jauna apstiprinājis nodomu uzaicināt Krieviju piedalīties G7 samitā, norādot, ka tas ir veselā saprāta jautājums. Pie tam Tramps pauda cerību, ka "kodolpakts" tomēr tiks noslēgts, jo, pēc viņa domām, tā patlaban ir lielākā problēma pasaulē, vēsta RIA Novosti.

Nesenajā ASV un Krievijas valstu vadītāju tālruņa sarunā Donalds Tramps paziņoja, ka plāno atlikt "Lielā septītnieka" samitu līdz septembrim un uzaicināt tajā piedalīties vēl četras valstis – Krieviju, Indiju, Austrāliju un Koreju.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Tramps paziņoja, ka atliks G7 samitu līdz septembrim un uzaicinās tajā Krieviju

Vakar intervijā radio Fox Tramps pastāstīja, ka Krievijas klatbūtni G7 pieprasa veselais saprāts. Viņam uzdeva jautājumu, ko paveicis Krievijas vadītājs Vladimirs Putins, lai iekarotu Trampa uzticību un atgrieztos G7.

Tramps atbildēja, ka Krievija un ASV nonākušas pie vienprātības jautājumā par naftas ieguves samazināšanu, tas labvēlīgi ietekmējis cenas un palīdzējis glābt miljoniem darba vietu Teksasas, Ziemeļdakotas, Oklahomas štatos un citviet.

"Taču patiesībā tas nav jautājums par to, ko viņš (Putins – red.) ir izdarījis. Tas ir veselā saprāta jautājums," uzsvēra Tramps.

"Mums ir G7, viņa (Krievijas prezidenta – red.) tajā nav, bet puse tikšanos veltītas Krievijai. Ja viņš tur būtu, tos būtu daudz vieglāk atrisināt," teica Tramps.

Iepriekš Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka ar ielūgumu Vladimiram Putinam pievienoties samitam G7 saistītās nianses tiks apspriestas pa diplomātiskajiem kanāliem. "Mūsu diplomāti sazināsies tālāk ar mērķi saņemt papildu informāciju no amerikāņu partneriem," precizēja Peskovs. 

"Kodolpakts"

Krievijas un ASV prezidentu Vladimira Putina un Donalda Trampa tālruņa sarunā tika apspriesta arī dialoga aktivizācija stratēģiskās stabilitātes jomā un par uzticības pasākumiem militārajā jomā.

Intervijā Fox Tramps paziņoja, ka vēlas "kodolpaktu" ar Krieviju.

США развязали новый вооруженный конфликт! Лавров говорит о взрывоопасной политике - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: Krievija atbildēs uz ASV agresīvajiem izlēcieniem

"Es vēlos kodolpaktu, drošu atomu, jo tā ir lielākā problēma, kas pastāv pasaulē," teica Tramps.

Komentējot viņa vārdus, Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atgādināja, ka nepieciešams aktīvāks darbs ar līgumu par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem, jo laiks iet.

"Uzskatām, ka ārlietu ministriem vajadzētu intensificēt darbu, ņemot vērā to, ka līgumam par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem laiks iet uz priekšu," teica Peskovs.

Iepriekš ASV paziņoja, ka pārdomā iespējas pagarināt stratēģisko līgumu NEW START ar Krieviju, kura termiņš beidzas 2021.gadā, taču iesaka attiecināt to uz plašu jaunā bruņojuma loku, kas nav iekļauts tagadējā līgumā, kā arī iekļaut līgumā ĶTR. Ķīna informēja, ka nav ieinteresēta uzsākt tamlīdzīgas pārrunas.

Ziņu lente
0