Pēc Covid-19 mediķi aizbēgs no Latvijas

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМедицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией
Медицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nevar atļauties stāvēt rāmi, kamēr Rietumeiropa pārpērk tās mediķus – ir jāpalielina algas.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele, bijusī Veselības ministrijas vadītāja Anda Čakša, Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas valdes priekšsēdētāja Daiga Behmane un Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis apsprieda jauno Latvijas mediķu nākotni Latvijas radio ēterā.

Šonedēļ ārsts endokrinologs Uģis Gruntmanis pastāstīja, ka Latvijas medicīnas augstskolu studenti nesaista savu nākotni ar Latviju.

​"Tikko kolēģis pēc sava kursa novadīšanas veica aptauju 5. kursa studentiem. Viens no jautājumiem bija, cik taisās doties prom no Latvijas un kāpēc. 100% atbildēja ka plāno doties prom, dēļ mazām algām, un neredz iespēju virzīties uz augšu savā attīstībā," Gruntmanis pastāstīja savā lapā Twitter.

Jauno mediķu prombraukšanas problēma ne reizi vien tika apspriesta jau pirms Covid-19 pandēmijas. Pašā pandēmijas karstumā mediķu un pedagogu organizācijas nosūtīja atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā pieprasīja sameklēt algu palielinājumam nepieciešamo finansējumu. Valsts, kas atbalstīja lielos uzņēmumus, neatrada naudu mediķiem, kuri riskē ar dzīvību.

Daudzi uzskata, ka pandēmija nesīs emigrācijas pastiprināšanos, it īpaši jauniešu vidū. Speciālisti uzskata, ka problēma skars arī jaunos veselības aprūpes darbiniekus un tas ietekmēs veselības aprūpes sistēmas stāvokli valstī.

Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis aicināja izstrādāt ilgtermiņa plānu, lai mediķi zinātu, kāds būs algu modelis līs 2027. vai 2028. gadam, kā arī pievērsa uzmanību tam, ka Lielbritānija pašlaik aktīvi atlasa medicīnas personālu. Citiem vārdiem sakot, jaunie mediķi no Latvijas var pārcelties uz turieni.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
No koronavīrusa eiropiešus glābj sievietes vecumā virs 50 gadiem

Veselības ministre Ilze Viņķele akcentēja, ka valsts nevar atļauties gaidīt, kamēr tās mediķus pārpērk, un nevar atļauties turpināt neracionāli izšķiest resursus.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas locekle Anda Čakša arī atzīmēja, ka Latvija bieži kļūst par "donoru" medicīnas personāla migrācijā uz citām ES valstīm.

Starp aspektiem, kuri varētu novērst veselības aprūpes darbinieku aizplūšanu uz ārzemēm, Viņķele minēja skaidrus plānus nozares finansēšanas jomā ilgtermiņa perspektīvā un atalgojuma palielināšanas jautājumos.

Pēc Viņķeles domām, ļoti svarīga ir uzticība starp nozares darbiniekiem un personām, kas pieņem lēmumus, - tā tika sagrauta šī gada budžeta formēšanas gaitā. Atgādināsim, ka pēc budžeta sastādīšanas, kurā valdība atteicās no sava solījuma palielināt ārstu algas, medicīnas organizācijas pieprasīja pašas Viņķeles demisiju.

Ziņu lente
0