Nevajag kļūt nekaunīgiem: Krievijas Su-35 sastapušas ASV spiegu pēc visiem noteikumiem

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasИстребитель СУ-35
Истребитель СУ-35 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi Krievijas Su-35 aptuveni stundu no abām pusēm pavadīja amerikāņu izlūkošanas lidmašīnu Poseidon Vidusjūras gaisa telpā.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. ASV Jūras kara spēku 6.flotes preses dienests pastāstīja par amerikāņu izlūkošanas lidmašīnas Poseidon P-8A "draudīgu" pārtveršanu, ko virs Vidusjūras veikuši divi Krievijas Su-35. Militārais eksperts, komentējot incidentu, paziņoja, ka ASV Gaisa spēku lidmašīnas bieži "kļūst nekaunīgas" un pārāk pietuvojas Krievijas objektiem, abu Su manevrs bija efektīvs, un amerikāņiem "nav vērts raustīties".

ASV dati liecina, ka 26. maijā divi Krievijas iznīcinātāji Su-35 virs Vidusjūras pietuvojās Poseidon no abām pusēm, tāpēc bija ierobežota amerikāņu lidmašīnas spēja "droši manevrēt". Ziņots, ka Su-35 pavadīja Poseidon 64 minūtes.

Pēc GKS un PGA 4.armijas bijušā komandiera ģenerālleitnanta Valērija Gorbenko domām, ASV, izstājoties no Atvērto debesu līguma, mēģinās kompensēt informācijas trūkumu par Krievijas militārajiem objektiem ar izlūkošanas lidmašīnu palīdzību.

Vidusjūrā amerikāņu izlūkošanas lidmašīnas pietuvojas arī Krievijas aviobāzei Hmeimimā un Krievijas JKF materiāltehniskā nodrošinājuma bāzei Tartusas ostā.

"Tiks palielināts viņu lidojumu skaits līdzās Krievijas teritorijai un mūsu karavīru klātbūtnes vietās. Krievijas aviācija tam aktīvi stāsies pretī. Tādu incidentu skaits var būtiski pieaugt," Gorbenko norādīja sarunā ar RIA Novosti.

Eksperts uzskata, ka Pentagons arī turpmāk audzēs spriedzi un apsūdzēs Krieviju par pārkāpumiem, lai arī tieši "amerikāņu izlūkošanas lidmašīnas bieži kļūst nekaunīgas, parasti tās pārāk pietuvojas mūsu militārajiem objektiem un kuģiem".

"Iebiedēšanai jau no padomju laikiem tika pielietots tāds manevrs: iznīcinātāji pietuvojās zem izlūkošanas lidmašīnas spārna un fizelāžas un aizsedza novērošanas un fiksācijas iekārtu darbu. Protams, tas nebūt nav absolūti drošs manevrs, tomēr ļoti efektīvs, tāpēc amerikāņiem nevajadzētu raustīties," konstatēja kara lidotājs.

Savukārt militārais eksperts Igors Korotčenko, komentējot pārtveršanu, paziņoja, ka Su-35 izpildījuši standarta operāciju, lai identificētu ārvalstu izlūkošanas lidmašīnu, kas pietuvojusies Krievijas kara objektiem Sīrijā. Viņš uzsvēra, ka Krievijas piloti nenodarbojas ar huligānismu gaisā.

"Amerikāņiem ir ļoti nervoza reakcija ikreiz, kad mūsu iznīcinātāji noskaidro nolūkus, ar kādiem viņu izlūkošanas lidmašīnas atrodas Krievijas GKS atbildības zonā. ASV jau ir aizmirsušas starptautiskās tiesības un domā, ka viņi ir vienīgie hegemoni pasaulē," konstatēja Korotčenko.

Viņš atzīmēja, ka amerikāņu lidmašīnas drošību nekas neapdraudēja. "Mums ir pieredzējuši un profesionāli piloti, ar gaisa huligānismu viņi nenodarbojas, viņi pilda savu uzdevumu stingri atbilstoši reglamentējošajiem dokumentiem un starptautiskajām tiesībām," apliecināja eksperts.

Aizvadītajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps informēja, ka Vašingtona izstājas no Atvērto debesu līguma un paliks ārpus tā, kamēr Krievija "neizpildīs savas saistības". Pie tam viņš pieļāva jaunas vienošanās izstrādi.

Авиабаза Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas Su-35 pārtvēris ASV izlūklidmašīnu pie Sīrijas krastiem: ko meklē amerikāņi?

Krievija jau vairākkārt ir atspēkojusi ASV pārmetumus par Līguma pārkāpumu. Krievijas ĀM paziņoja, ka Maskava vienosies ar ASV, tai skaitā par Līgumu, tikai uz savstarpējas vienošanās pamata, un jebkādi ultimāti no Vašingtonas puses ir nepieņemami.

Atvērto debesu līgumu pieņēma 27 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstis 1992. gadā Helsinkos. Patlaban līgumā piedalās 34 valstis.

Līgums paredz iespēju veikt novērošanas lidojumus un fotografēt EDSO dalībvalstu gaisa telpā ar mērķi saņemt ziņas par bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un militārajām darbībām.

Līguma mērķis ir veicināt valstu savstarpējās uzticības nostiprināšanos, pilnveidojot militārās darbības kontroles mehānismus, kā arī bruņojuma kontroles jomā noslēgto līgumu ievērošanu.

Ziņu lente
0