Eksperts paskaidroja, kāpēc ASV vajadzīgas jaunas sankcijas pret "krievu cauruli"

© из личного архива Сергея ПравосудоваДиректор Института национальной энергетики Сергей Правосудов
Директор Института национальной энергетики Сергей Правосудов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar kārtējām sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2" ASV vadība vēlas demonstrēt vēlētājiem, kā viņi "sodījuši" Krieviju, taču pie tam neaizvainot sabiedrotos Eiropā.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. ASV varētu tuvākajā laikā pieņemt jaunu sankciju paketi pret topošo gāzes cauruļvadu "Ziemeļu straume 2", ASV vēstnieks Berlīnē Ričards Grenels pastāstīja vācu izdevumam Handelsblatt. Pēc viņa vārdiem, papildu ierobežojumu mērķis ir kavēt cauruļvada ekspluatācijas sākumu. Diplomāts neprecizēja, kādi tieši soļi tiks sperti.

Ar sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2" Vašingtona vēlas kaitēt Krievijai, pie tam neaizvainojot sabiedrotos Eiropā, sarunā ar Sputnik Latvija savu viedokli pauda Krievijas Nacionālās enerģētikas institūta direktors Sergejs Pravosudovs.

"ASV notiek vēlēšanu kampaņa, Krievija ir pasludināta par ienaidnieku, un valdība domā, ko vēl sliktu tai nodarīt. Tomēr "Ziemeļu straume 2" ir Krievijas un Eiropas kopprojekts, un šajā aspektā Vašingtonai ir svarīgi nekaitēt partneriem Eiropā, attiecības viņiem jau tagad nav īpaši sirsnīgas. ASV valdība vēlas demonstrēt vēlētājiem, kā viņi sodījuši Krieviju, taču pie tam neaizvainot sabiedrotos Eiropā" paskaidroja Pravosudovs.

Eksperts atzīmēja, ka eiropieši ir ieguldījuši līdzekļus šajā projektā un būs neapmierināti, ja "Ziemeļu straume 2" netiks pabeigta. "Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" darbā ir ieinteresēts ne tikai Krievijas "Gazprom", bet arī virkne Eiropas kompāniju. Neviens nemetīs pie malas vairāk nekā par 90% pabeigtu gāzesvadu, kad visa tam vajadzīgā nauda jau ir savākta," uzsvēra Pravosudovs.

"Gazprom" sadarbībā ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūras dibenā. Darbus bija plānots pabeigt jau pērn, taču decembrī ASV ieviesa sankcijas pret projekta dalībniekiem Eiropā, un Šveices uzņēmums "Allseas" izveda savus kuģus no Baltijas. "Gazprom" informē, ka vēl jāizbūvē 160 kilometri cauruļvada (tā kopējais garums – 2460 km).

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
ASV pieļauj: drīz tiks ieviestas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Maskava informēja, ka ASV eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas uzņēmumiem ir nepieņemamas. Maskavu atbalstīja Berlīne un Vīne. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valsts var pabeigt "Ziemeļu straumes 2"būvdarbus saviem spēkiem. Vācijas kanclere Angela Merkele apliecināja, ka valsts atbalstīs projektu.

ASV liek šķēršļus "Ziemeļu straumes 2" īstenošanai, jo jaunais cauruļvads it kā pastiprināšot Eiropas enerģētikas atkarību no Krievijas. Pie tam ASV prezidents Donalds Tramps norāda, ka labākais veids, kā atbrīvoties no minētās atkarības, esot amerikāņu SDG. Krievija kategoriski noliedza tēzes par atkarības pieaugumu. Maskava uzsvēra, ka gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus mazināt tranzīta riskus un padarīs drošāku gāzes apgādi Eiropā.

Ziņu lente
0