Dāsni nomēslo ar nacionālismu: Šaripovs salīdzināja Latviju ar dobi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālisms Latvijā plaukst uz hitleriskās Vācijas pusē karojušā Waffen SS leģiona pamatiem, tomēr mīts par to, ka šie ļaudis cīnījušies par neatkarību, plešas plašumā aizvien vairāk.

RĪGA, 27. maijs – Sputnik. Pētījumu centra SKDS aptaujas rezultāti liecina, ka latviešu leģionāru godināšanas piekritēju skaits pieaudzis līdz 52%, un vairs tikai 16% kategoriski iebilst pret tādu godināšanu – tas ir minimālais rādītājs 20 gadu laikā

Latvijas iedzīvotāji atgādina dobi, ko teju visas Saeimā pārstāvētās partijas dāsni nomēslo ar skandalozu nacionālismu, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Latvijas Antinacistiskās komitejas vadītājs Aleksejs Šaripovs.

"Šī nacionālisma pamatā ir Waffen SS leģions – cilvēki, kuri karoja par hitlerisko Vāciju, cīnījās pret Sarkanās armijas karavīriem un pret antihitlerisko koalīciju. Ar katru gadu aizvien plašāk izplatās mīts par to, ka šie cilvēki esot cīnījušies par neatkarību," norādīja Šaripovs.

Viņš piezīmēja, ka tādu nacionālistisku pozīciju ieņem ne tikai Nacionālās apvienības pārstāvji, bet arī teju vai visas partijas.

"Viņi var dažādi saukties un stāstīt, ka pieturas pie demokrātiskajiem vai liberālajiem principiem, taču pēc savas būtības tās ir nacionālistiskas. Nebūšu pārsteigts, ja pēc kāda laika 16.marta datums atkal iegūs oficiālu statusu un kļūs par piemiņas dienu vai valsts svētkiem," atzīmēja Šaripovs.

Latvijā ik gadus 16. martā atzīmē SS latviešu leģionāru piemiņas dienu. Šogad tradicionālais gājiens Rīgas centrā nenotika, ņemot vērā valdības ieviestos ārkārtas pasākumus koronavīrusa izplatības dēļ.

Братская могила советских воинов, партизан и жертв фашизма в окрестностях деревни Жестяная Горка - Sputnik Latvija
Vēl joprojām dzīvo Latvijā: Maskava nosauks 96 SS latviešu leģiona veterānu vārdus

Nacistiskās Vācijas vadība nodibināja latviešu SS leģionu Otrā pasaules kara laikā okupētās Latvijas teritorijā no divām grenadieru divīzijām. Heinriha Himlera pavēle no 1943. gada 24. marta definēja: "latviešu leģions" ir vispārējs nosaukums latviešiem, kuri dien visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policijas bataljonus.

1944. gada 16. martā leģiona vienības tikās kaujā ar Sarkano armiju Veļikajas upes rajonā pie Ostrovas pilsētas Pleskavas apgabalā. Šī iemesla dēļ leģionāru diena tiek svinēta 16. martā.

Nirnbergas procesā – tiesā pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem SS līdz ar SD, gestapo un nacionālsociālistisko vācu partiju tika atzīta par noziedzīgu organizāciju. Tāpat par noziegumu pret cilvēci tika atzīta koncentrācijas nometņu izveide, ko citu starpā veidoja arī SS spēki.

Maskava jau vairākkārt ir nosodījusi Latvijas valdības ciniskos mēģinājumus atainot leģionārus par latviešu tautas "brīvības aizstāvjiem" un "traģēdijas upuriem", kā arī aicinājusi pasauli pievērst uzmanību tam, kā Latvijā tiek pieļauts kaunpilnais Waffen SS veterānu un viņu piekritēju gājiens Rīgas centrā. Jebkādi mēģinājumi sagrozīt Otrā pasaules kara iznākumu un apšaubīt Nirnbergas tribunāla spriedumu nav pieļaujami, uzsvēra Krievijas ĀM.

Шарипов: Латвию щедро удобряют вопиющим национализмом
Ziņu lente
0