Kā Covid-19 ietekmējis automobiļu tirdzniecību Latvijā

© Pixabay / DidgemanАвтомобили
Автомобили - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa izraisītās krīzes dēļ Latvijā ir nokritusi lietotu mašīnu tirdzniecība un samazinājusies jaunu automobiļu iegāde.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Krīzes laikā mašīnu pārdošanas apjomi Latvijā ir nokrituši – cilvēki izvēlas nemainīt automobiļus un nepārdot tos, līdz ar to viņi nepērk arī jaunus, vēsta Bb.lv.

Jau aprīlī Latvijā bija reģistrēts par 55% mazāk jaunu automobiļu un par 60% mazāk lietotu.

Lietotu automobiļu pārdošanas uzņēmuma AS "Longo Group" valdes loceklis Edgars Cērps paskaidroja, ka praksē aprīlī bija pārdots vēl mazāk mašīnu. Nedrīkst spriest pēc reģistrēto automobiļu skaita, jo daudzi darījumi tika noslēgti iepriekšējos mēnešos.

Tāpat Cērps atzīmēja, ka Latvijā vairums lietotu mašīnu nāk no ārzemēm, taču šobrīd šis process ir apstājies. Rezultātā notiek lietotu auto primāro reģistrāciju skaita samazināšanās.

Arī visā Baltijā ir samazinājušies lietotu mašīnu pārdošanas apjomi, saskaņā ar "Longo Group" statistiku. Šobrīd tie ir 50-55% no 2020. gada februāra rādītājiem.

Юрмальское шоссе на участке Карла Ульманя гатве проходит по границе района Плескодале - Sputnik Latvija
Palika mājās: no Latvijas autoceļiem pazuda katrs ceturtais automobilis

Aptuveni 15% mašīnu "Longo.lv" ("Longo Group" Latvijas filiāle) pārdod Internetā un piegādā tās jebkurā Latvijas vietā. Tas nedaudz glābj situāciju, taču tas īpaši neietekmē kopējo ainu.

Taču Cērps uzsvēra, ka jaunu automobiļu tirgus cietīs vēl stiprāk. Pirmām kārtām kritīsies pieprasījums, taču arī cenas pieaugs, jo palielināsies ražošanas pašizmaksas.

Jaunu mašīnu piegādes jau ir kritušās Covid-19 pandēmijas un rūpniecības apturēšanas dēļ. Rezultātā cilvēki braukās ar savām vecajām mašīnām, kas vedīs pie lietotu automobiļu tirgus sabrukuma.

Un tas palielinās risku daudzumu lietotu automobiļu iegādē. Jo mazie tirgotāji, kuri izlems neuzgriezt cenas, iespējams, mēģinās pārdot mašīnas ar nopietniem defektiem.

Iepriekš ziņots, ka Latvijā manāmi pieaudzis mašīnu aizdzīšanas gadījumu skaits. To saistīja ar pārvietošanās ierobežojumiem ārkārtējās situācijas laikā.

Tika atzīmēts arī tas, ka ir samazinājusies vai pat pilnībā apstājusies automobiļu piegāde no citām valstīm Latvijā to izjaukšanai detaļās. Tādēļ lietotu rezerves daļu tirgus piedzīvo laikus, kad pieprasījums ir, bet piedāvājuma nav. Protams, ka automobiļu aizdzinēji piesteidzās aizpildīt šo caurumu.

Ziņu lente
0