KF ĀM aicina Latviju sniegt iespēju krievu skolēniem mācīties krievu valodā

© Sputnik / Maksim Blinov / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija turpina uzmanīgi sekot līdzi situācijai ar mācībām krievu valodā Latvijā un raksturo to kā "sašutumu raisošu".

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Krievija aicina Latviju nodrošināt krievvalodīgajiem skolēniem iespēju mācīties krievu valodā, paziņoja KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova ceturtdienas brīfingā.

"Mēs aicinām Rīgu stingri izpildīt savas starptautiskās saistības nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzības jomā un īsākajā termiņā nodrošināt labvēlīgu vidi krievvalodīgo skolēnu izglītības procesam," paziņoja Zaharova.

Pēc viņas sacītā, sakarā ar to, ka no šī gada 23. marta Latvijas vispārizglītojošās iestādēs mācības notiek attālināti, "no jauna saasinās jautājums par izglītības procesa organizēšanu krievvalodīgo skolēnu interesēs".

День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Daži ir vienlīdzīgāki: tālmācības pastiprinājušas plaisu skolēnu vidū

"Par spīti savām starptautiskajām saistībām, un neskatoties uz pilsoņu sabiedrības pārstāvju uzrunām, Latvijas varasiestādes nav veikušas nekādus pasākumus tālmācību nodrošināšanai krievu valodā," precizēja Zaharova.

Piemēram, Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas organizētais telekanāls "Tava klase", ar kura palīdzību notiek tālmācības, paredz programmu demonstrēšanu tikai un vienīgi latviešu valodā.

Zaharova atgādināja, ka EDSO nacionālo minoritāšu lietu augstākais komisārs Lamberto Zanjērs aicināja dalībvalstis pandēmijas apstākļos "turpināt līdzsvarot mācību iespējas valsts valodā un valsts un oficiālās valodas apgūšanas iespējas ar adekvātām iespējam skolēniem mācīties savas minoritātes valodu vai iegūt izglītību šajā valodā".

Aprīļa sākumā Latvijas Krievu savienība vērsās ar atklātu vēstuli pie valdības ar prasību atcelt aizliegumu izmantot krievu valodu nacionālo minoritāšu skolās tālmācību apstākļos. Vēstulē teikts, ka bērni nevar patstāvīgi izpildīt rakstiskos uzdevumus latviešu valodā, savukārt skolotāji attālinātās saskarsmes apstākļos ne vienmēr pagūst noteikt, kurš no skolēniem nav paguvis izpildīt vai saprast uzdevumu. Šī iemesla dēļ skolēni atpaliek mācībās.

Sašutumu raisoša situācija

Zaharova pievērsa uzmanību vēl vienam Latvijas valdības solim – obligāto latviešu grupu ieviešanai bērnudārzos.

"Šo jaunieviesumu īstenošana, diemžēl, paātrinās krievu valodas izstumšanu no pirmsskolas izglītības, kā arī negatīvi ietekmēs turpmāko izglītības procesu, kas savukārt novedīs pie nevienlīdzības darba tirgū un nacionālo minoritāšu dzīves līmeņa krituma," atzīmēja Krievijas ĀM pārstāve.

Pēc viņas teiktā, Krievija turpina uzmanīgi sekot līdzi situācijai un raksturo to kā "sašutumu raisošu".

Посольство России в Латвии - Sputnik Latvija
Krieviem Latvijā piešķirta "otrā šķira": KF vēstniecība par latviešu valodu bērnudārzos

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, kuri paredz: visām pašvaldību pirmskolas izglītības iestādēm Latvijā no 2021. gada 1. septembra ir jānodrošina mācību programmas latviešu valodā. Iepriekš Ministru kabinets savos noteikumos paredzēja, ka latviešu valoda ir galvenā rotaļu valoda bērniem no 5 gadu vecuma visās pirmskolas izglītības iestādēs.

Maskava negatīvi vērtē izglītības reformu Latvijā un jau vairākkārt pievērsusi ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas valdības diskriminējošajai politikai valodu jomā. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka aizliegums mācīties dzimtajā valodā neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0