Politologs izskaidroja Briseles neapmierinātību ar robežu atklāšanu Baltijā

© SputnikЛеонид Крутаков
Леонид Крутаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijā negatīvi novērtēja Baltijas valstu lēmumu atvērt robežas reģionā un saistīja šo soli ar vienotā Eiropas tirgus sadali.

RĪGA, 22. maijs — Sputnik. Eiropas Komisija kritizēja Baltijas valstis par robežu atklāšanu reģionā koronavīrusa fonā. EK viceprezidents Margaritis Shins aicināja neaizstāt spēkā esošos ierobežojumus ar reģionāliem "mini-Šengenas" ierobežojumiem, kas sadala vienoto Eiropas tirgu.

Baltijas valstu iekšējo robežu atklāšana ir Eiropas Savienības sairuma tendences izpausme, paziņoja Sputnik Latvija politologs Leonīds Krutakovs.

"Tas ir acīmredzami, ka Baltija, Polija un visa Austrumeiropa kopumā principiāli atšķiras no vecajiem eiropiešiem. Eiropas Savienība tās pašreizējā veidā jau ir sabrukusi, par pirmo zvanu tam kļuva Brexit. Nevar būt vienota veidojuma ar kopējo valūtu, bet ar dažādu tarifu, nodokļu un muitas politiku. Valstis ir vienojušās par vispārējiem spēles noteikumiem, bet nav tos noteikušas, un tas saplēš Eiropas Savienību," skaidroja Krutakovs.

Eksperts uzskata, ka nacionālo interešu apzināšanās ES dalībvalstīs var vest pie jaunas apvienības izveides, kuras pamatā būs principiāli atšķirīgi nosacījumi.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdība vienojās no 15. maija atvērt robežas brīvai kustībai starp valstīm. Tā iezīmējās jaunais ierobežojumu atcelšanas posms, turklāt neviena no valstīm pilnībā neatcēla martā ieviestos ārkārtējos pasākumus, kuru mērķis ir novērst koronavīrusa izplatību.

Ziņu lente
0