Viedoklis

Par tiem, kas jūrā: Rietumos valda satraukums par jaunumiem Krievijas JKF

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasПодводный крейсер "Князь Владимир"
Подводный крейсер Князь Владимир  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas jūras kara flotes papildināšanu ar moderniem stratēģiskajiem zemūdens kreiseriem un daudzfunkcionālajām zemūdenēm amerikāņi uzskata par izaicinājumu, kam Pentagonā nav atbildes.

Ziemeļu mašīnbūves uzņēmums saformējis nodošanas komandas kuģiem, kuri šogad tiks izmēģināti jūrā. Tas nozīmē, ka, neskatoties uz ekonomiskajām grūtībām un koronavīrusa pandēmiju, tiek sekmīgi būvēti divi atomzemūdeņu grupējumi Krievijas Jūras kara flotes interesēs.

Projektu "Jaseņ M" un "Borei A" zemūdenes ir dažādā gatavības pakāpē: "Knaz Vladimir" tiek gatavota nodošanai JKF, "Kazan" tiek izmēģināta", "Belgorod" un "Novosibirsk" pērn tika izvestas no elliņa. Krievija strauji veido jaunu zemūdens floti, kas spēs aizsargāt valsts intereses jebkurā Pasaules okeāna punktā un nepieļaus Ziemeļatlantijas alianses vienpusēju militāro pārākumu.

Krievijas JKF sastāvā būs līdz 80 zemūdenes, tā saņems aptuveni 10 jaunas zemūdenes, ieskaitot divus projekta "Borei A" stratēģiskos kreiserus, divas "Jaseņ M" daudzfunkcionālās zemūdenes un vienu "Varšavjanku". Jāpiebilst, ka zemūdenes ir sarežģītākais un pilnīgākais cilvēces ierocis.

Krievijas stratēģisko zemūdens spēku atjaunošana ir kodolsavaldīšanas un nacionālās drošības pamats. Valsts augošo aizsardzības potenciālu demonstrē stratēģiskais raķešu zemūdens kreiseris "Kņaz Vladimir", kas 12.maijā pameta Severodvinsku Baltajā jūrā valsts gaitas izmēģinājumiem.

Pēc dažas diennaktis ilgas visu mezglu, sistēmu un iespēju kompleksas pārbaudes virs un zem ūdens tiks pieņemts lēmums par to, kad kuģis tiks iekļauts Ziemeļu flotes sastāvā. Lielākā daļa "Kņaz Vladimir" izmēģinājumu notika 2019.gada beigās.

Ceturtā paaudze

Krievijas JKF sastāvā ir jau strīs stratēģiskie "Borei": "Jury Dolgorukiy", "Aleksandr Nevsky" un "Vladimir Monomah". Galvenais sērijā bija raķešu kuģis "Dolgorukiy"(iekļauts Ziemeļu flotes sastāvā 2013.gadā). Pirmo triju kuģu šahtās ir 16 starpkontinentālās ballistiskās raķetes "Bulava", nākamajiem varētu būt vairāk (īpatnības netiek izpaustas). Atgādināšu, ka Krievijas AM ieplānojusi nodot JKF vēl divus "Borei A" raķešu kuģus, tātad sērija ir palielināta līdz 10 kuģiem.

РФ показала новейшую атомную подлодку серии Ясень-М - Sputnik Latvija
Video
Krievija parādījusi jauno "Jaseņ M" sērijas atomzemūdeni

Desmit stratēģiskie ceturtās pasaules zemūdens kreiseri (trīs "Borei" un septiņi "Borei A") kļūs par Krievijas kodoltriādes balstu jūrā uz tuvākajiem gadu desmitiem. Kopumā tie nesīs vismaz 160 raķetes "Bulava" – 1600 sadalošās kaujas galviņas pa 100-160 kilotonnām. Raķetes maksimālais darbības rādiuss – 8000 kilometri. "Bulava" ir mūsdienīga sistēma pretinieka pretraķešu aizsardzības pārvarēšanai, tā ir ātra, neliela un manevrētspējīga, aprīkota ar cpēcīgu cietā kurināmā dzinēju.

Spēku līdzsvaram un valsts interešu aizsardzībai Pasaules okeānā tikpat svarīgi ir arī potenciālā pretinieka zemūdens raķešnesēju daudzfunkcionālie "mednieki". To uzdevums – ASV un citu NATO kodollielvalstu zemūdeņu eskorts kaujas patruļas zonā. Modernizētā projekta "Jaseņ M" pirmā sērijveida daudzfunkcionālā zemūdene "Novosibirsk" tika nolaista ūdenī 2019.gada nogalē. Drīz vien tā nonāks JKF. Krievijas flote saņems septiņus šīs sērijas kuģus.

Projekta "Jaseņ M" zemūdenes ir bruņotas ar mīnām, 533 mm torpēdām, spārnotajām raķetēm "Kalibr" un "Oniks", kā arī hiperskaņas "Cirkon". Tās aprīkotas ar teicamiem radioelektroniskā bruņojuma kompleksiem. Grūti pamanāmās daudzfunkcionālās zemūdenes ar 13 800 t tonnāžu spēj iegrimt līdz 520 m dziļumā. Autonomas 100 diennaktis, ātrums zem ūdens – 31 mezgls. Ekipāža – 64 cilvēki.

Par projekta "Jaseņ" izcilajām īpašībām liecina fakti: amerikāņu kara jūnieki vairākas nedēļas Atlantijas okeānā nesekmīgi meklēja Krievijas zemūdeni "Severodvinsk". Tāda ir dienesta specifika.

Noteiktajā laikā zemūdene iziet jūrā, un neatstāj nekādas pēdas ieniršanas vietā. Komandai nav tiesību uz kļūdu, spriedzes pilnās dežūras rit ievērojamā dziļumā, cilvēki neredz ne dienas gaismu, ne laika pārmaiņas. Gaisu elpošanai rada reģenerācijas sistēma. Pēc uzdevuma izpildes zemūdene iznirst tajā pašā vietā, dažkārt – pēc mēnešiem darbā. Tā ir neizbēgama maksa par stratēģisko un daudzfunkcionālo zemūdeņu priekšrocībām: nemanāmība, neatkarība no laikapstākļiem, spēja sākt karadarbību jebkurā Pasaules okeāna rajonā, ieskaitot raķešu triecienos zem Arktikas ledājiem.

Šodien Krievija būvē piektās paaudzes atomzemūdeņu flotes pamatus. Šiem nolūkiem tiek atjaunots bruņojuma spektrs, ieviesti moderni mērķa identifikācijas, sakaru un vadības līdzekļi, kā arī automātiskie izlūkošanas līdzekļi. Piektās paaudzes atomzemūdenes tiek projektētas atbilstoši JKF galvenajām prasībām – īpaši nemanāmas un ar pilnveidotām bruņojuma sistēmām. Neskatoties uz Rietumu naidīgajiem izteikumiem un mēģinājumiem veidot tādu Krievijas tēlu, kā atpalikusi un depresīva "degvielas uzpildes stacija", daudzi tās tehnoloģiskie sasniegumi citām valstīm nav pieejami.

Rietumi ir aizkaitināti

Amerikāņu speciālisti ir spiesti atzīt, ka Krievija "būvē ar izcilām iespējām apveltītas projekta 955A "Borei" atomzemūdenes ar starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm". Izdevums The Drive pauda bažas par stratēģiskā zemūdens kreisera "Knaz Vladimir" publiskotajām īpašībām un konstruktīvajiem risinājumiem, kuri ievērojami mazina zemūdenes radīto troksni un palielina efektivitāti.

Спуск на воду атомной подводной лодки Белгород в Архангельской области  - Sputnik Latvija
Krievijā nolaista ūdenī jaunā projekta pirmā atomzemūdene

Mediji ziņo, ka projekta "Borei" kreisera būvdarbi izmaksā līdz 400 miljonus dolāru. Salīdzinājumam: amerikāņu daudzfunkcionālā zemūdene Virginia izmaksā Pentagonam 2,5 miljardus dolāru. Pie tam tās izrādījušās tik trokšņainas un nepilnīgas, ka diezin vai spēs sekmīgi pildīt uzdevumus kaujas apstākļos (nemanāmības zaudējums ir zemūdenei nāvējošs).

Jaunā stratēģiskā raķešu kreisera "Knaz Vladimir" parādīšanās Krievijas JKF tiek uztverta kā izaicinājums, kam amerikāņi un viņu sabiedrotie vēl nevar atbildēt. Rodas nepieciešamība finansēt jaunu hidroakustisko sistēmu izstrādi (tādas kā SOund SUrveillance System) Pasaules okeānā (tas ir ļoti dārgi un negarantē pretinieka identifikāciju). Tiesa, "Borei" nav vajadzības pārvarēt pretzemūdeņu robežas tālu okeānā, lai izpildītu uzdevumu: raķetes "Bulava" var startēt pat no zemūdenes "dzimtās" piestātnes.

ASV ir labi informētas arī par projektu "Jaseņ" un nekādas ilūzijas nelolo. Autoritatīvais izdevums The National Interest vēsta, ka atomzemūdene "Severodvinsk" ir bruņota ar 32 spārnotajām raķetēm 3M-14K "Kalibr" – konvencionālajām vai kodolraķetēm – ar darbības rādiusu virs 2500 km. "Jaseņ" klases zemūdenes ir ļoti ātras un izcili klusas, tām ir ļoti jūtīgi detektori, tāpēc tā "rada draudus Savienoto Valstu galvenajai teritorijai".

Запуск ракеты Trident II D-5 с подлодки USS West Virginia - Sputnik Latvija
Viedoklis
Trieciens no dzīlēm. Ar ko Krievijai draud ASV hiperskaņas ieroči

Tālāk amerikāņu izdevums atzīmēja, ka "Severodinsk" un "Kazaņ" spēj pietuvoties ASV austrumu krastam līdz 1000 kilometru attālumā un likvidēt "mērķus Lielo ezeru, Čikāgas vai Sentluisas rajonā". Kāpēc Krievijas daudzfunkcionālajām zemūdenēm vajadzētu iznīcināt virszemes mērķus Savienotajās Valstīs, neviens nepaskaidroja.

Tomēr projekta "Jaseņ" mednieki pārsvarā paredzēti, lai likvidētu pretinieka aviācijas bāzes grupējumus un "Ohio" tipa stratēģisko zemūdens raķešu kuģus, kas bruņoti ar 24 ballistiskajām raķetēm UGM-133 "Trident" II D5 – katrā no tām ir līdz 12 kodolgalviņas W88 pa 475 kilotonnām.

Krievijas mūsdienīgie stratēģiskie zemūdens kreiseri un daudzfunkcionālās zemūdenes izstrādātas, lai nenovēršami likvidētu pretinieku. Tās aizsargā valsti ar pašu savas pastāvēšanas faktu Pasaules okeānā.

Krievija turpina stiprināt Jūras kara floti, kas spēj aizsargāt savas zemes nacionālās intereses jebkurā planētas vietā. Acīmredzot, Krievijas augošais aizsardzības potenciāls sarūgtina "partnerus" no Ziemeļatlantijas alianses, tomēr viņi prot lēst iespējamos zaudējumus. Tas garantē zināmu stabilitāti mūsu daudzpolārajā pasaulē.

Ziņu lente
0