Rīgas ostā atrasti astoņi miljoni kontrabandas cigarešu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas muitnieki konstatējuši, ka kastēs ar koka granulām paslēpti astoņi simti cigarešu kārbu bez akcīzes markām.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde atradusi jūras konteinerā aptuveni astoņus miljonus cigarešu bez akcīzes markām, liecina informācija iestādes vietnē.

Šī gada maijā, pārbaudot informāciju par iespējamu cigarešu kontrabandu, VID darbinieki aizturēja Rīgas brīvostā koneineru no Vjetnamas.

Aiz koka granulām tajā atradās 800 kastes cigarešu bez akcīzes markām. Aptuvenas aplēses liecina, ka kastēs ir aptuveni astoņi miljoni markas NZ 10 cigarešu. Tātad novērsts kaitējums valstij aptuveni viena miljona eiro apmērā.

Par kontrabandas faktu ierosināta krimināllieta.

Saskaņā ar audita kompānijas "KMPG" pārskatu, Latvijā ir lielākais kontrabandas un viltotu cigarešu apjoms Eiropas Savienībā salīdzinājumā ar kopējo cigarešu patēriņu valstī. Ikgadējie zaudējumi Latvijai no nenomaksāto nodokļu viedokļa šajā nozarē sastāda aptuveni 59 miljonus eiro.

Евро - Sputnik Latvija
Latvijas muita aizturēja Krievijas pilsoni ar aizdomīgu skaidru naudu

Lielākā daļa – 66,7% - kontrabandas cigarešu Latvijā parādās no Baltkrievijas. Vēl 10% nāk no Krievijas. Bieži vien Latvija nav kontrabandas maršruta galapunkts – no šejienes cigaretes nonāk citās ES valstīs. Piemēram, pēdējo divu mēnešu laikā uz Latvijas un Igaunijas robežas likumsargi atraduši 1,68 miljonus kontrabandas cigarešu.

Viens no izplatītākajiem kontrabandas cigarešu ienākšas ceļiem ir jūra un ostas. Piemēram, 2018.gadā Latvijas muitas darbinieki Ventspils ostā atrada un konfiscēja 2,4 miljonus kontrabandas cigarešu. Tās bija noslēptas kravā ar kamīnu malku.

Ziņu lente
0