Čehija nevēlas pieļaut Krievijas līdzdalību AES būvdarbu iepirkumā

© Sputnik / Пресс-служба президента Украины / Николай ЛазаренкоРовенская атомная электростанция в Кузнецовске.
Ровенская атомная электростанция в Кузнецовске. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čehijas premjerministra kabinets apstiprinājis dokumentu, kas nav pieejams atklāti. Tajā Ministru kabinets paredz soļus ar mērķi izslēgt Krieviju un Ķīnu no Dukovani AES jauno energobloku būvniecības iepirkuma.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Krievijas un Ķīnas kompānijas, kas iesniegušas pieteikumus dalībai iepirkumā par Dukovani AES jauno energobloku būvniecību Čehijā, varētu tikt izslēgtas no konkursa, informēja RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Deník N.

Portālā publicētā materiālā autors vēsta, ka valsts vicepremjers, Rūpniecības un tirdzniecības ministrijas vadītājs Karels Havličeks, kurš 27.aprīlī pastāstīja žurnālistiem: valdība kārtējā sēdē izskatījusi Dukovlani AES paplašināšanas jautājumu, noklusējis "dažas detaļas".

Пульт управления энергоблоком № 1 Южно-Украинской атомной электростанции. Входит в состав Южно-Украинского энергетического комплекса. - Sputnik Latvija
ASV nolēmušas izspiest Krieviju no kodoltehnoloģiju tirgus

"Premjerministra Andreja Babiša kabinets sakarā ar ārkārtīgi lielo pasūtījumu papildus apstiprinājis vēl vienu dokumentu, par ko neviens nav stāstījis. Atklātā piekļuvē tas nav pieminēts. (..) Valdība apstiprinājis slepenu dokumentu, kas var izslēgt Krieviju un Ķīnu no Dukovani AES paplašināšanas darbiem," vēsta portāls. Izdevuma rīcībā esošā informācija liecina, ka "pasūtījuma izpildītāja izvēle ir saistīta ar milzīgu ģeopolitisko un ekonomisko nozīmi".

Krieviju un Ķīnu var izslēgt, jo tās it kā apdraudot valsts nacionālo drošību, piezīmēja materiāla autori.

Energobloka būvdarbi

Aizvadītā gada novembrī Andrejs Babišs informēja, ka valdība nolēmusi 2029.gadā sākt Dukovani AES jaunā energobloka būvdarbus, ko plānots noslēgt 2036.gadā. Saskaņā ar ieceri, tas nomainīs vienu no stacijas vecajiem blokiem. Piegādātāju plānots izvēlēties uz konkursa pamata līdz 2022.gadam. Jaunā energobloka vērtība būs aptuveni 140-160 miljardi kronu (aptuveni 6-7 miljardi dolāri).

Savukārt Havličeks pastāstīja, ka tuvāko piecu gadu laikā, domājams, sāksies diskusija par citas atomelektrostacijas – Temelinas AES paplašināšanu.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
BelAES ir gatava kodoldegvielas ievešanai pirmā energobloka palaišanai

Par jauno bloku būvdarbu investoriem kļūs īpaši nodibināti firmas "ČEZ" meitasuzņēmumi, nepieciešamības gadījumā "ČEZ" varētu vienu no tām nodot valstij.

Jau 2018.gadā pieteikumus dalībai iepirkumā iesniedza seši uzņēmumi: "Rosatom", Francijas "EDF", Dienvidkorejas "KHNP", Ķīnas "China General Nuclear Power", ASV "Westinghouse", kā arī Francijas "Arevа" un Japānas "Mitsubishi" kopuzņēmums "Atmea". "Rosatom" ģenerāldirektors Aleksejs Ļihačovs apstiprināja žurnālistiem, ka valsts korporācija nodomājusi piedalīties jaunā energobloka būvdarbu iepirkumā. 2020.gada februārī Prāgā notika konsultācijas ar minēto kompāniju pārstāvjiem.

Ziņu lente
0