Krieviem Latvijā piešķirta "otrā šķira": KF vēstniecība par latviešu valodu bērnudārzos

© Sputnik / Sergey MelkonovПосольство России в Латвии
Посольство России в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes kārtējo reizi apstiprināja savu attieksmi pret krieviem, kā pret otrās šķiras cilvēkiem, kad ieviesa latviešu mācībvalodu visos bērnudārzos: Krievijas vēstniecība ir sašutusi par Saeimas diskriminējošo lēmumu.

RĪGA, 17. maijs – Sputnik. Latvijas varasiestādes "pastūma malā" krievu bērnus, kad Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus, kuri liek visām pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm nodrošināt mācību programmas latviešu valodā, ignorējot gandrīz 40% valsts krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības.

"Šis ir kārtējais valsts varasiestāžu attieksmes apliecinājums pret krievvalodīgajiem, kā pret "otrās šķiras" cilvēkiem, kuru intereses var ziedot titula nācijas labā," uzsvēra Krievijas diplomātijas pārstāvniecībā.

Diplomāti atzīmēja, ka viņus nomāc situācija, kad "bērni no nacionālo mazākumtautību ģimenēm kļūst par nacionāli norūpējušo deputātu un viņu piekritēju iekšpolitisko spēlīšu ķīlniekiem cīņā par vēlētāju balsīm".

Atgādināsim, ka ceturtdien, 14. maijā, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, saskaņā ar kuriem visām Latvijas pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm turpmāk būs pienākums nodrošināt mācību programmas latviešu valodā.

"Saskaņas" deputāta Igora Pimenova saprātīgo iniciatīvu, kurš piedāvāja bērnudārziem pašiem risināt mācību valodas jautājumu atkarībā no pieprasījuma, Saeimā noraidīja.

Pats Pimenovs, komentējot situāciju Sputnik Latvija intervijā, paziņoja, ka pieprasījuma pietiekamība – tā ir bāziskā pozīcija, uz kuras balstījās viņa piedāvājums. Un šo pozīciju nav izdomājis viņš, bet gan piedāvāja Latvijas valsts, kad parakstīja Eiropas Padomes Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzību.

Un tagad šī valsts ignorē starptautiskās saistības, kuras tā uzņēmās parakstot un ratificējot konvenciju. Un Latvijas politikā notiek nopietns apvērsums dominējošā nacionālisma virzienā.

Krievu valoda Latvijā

Neraugoties uz to, ka krievu valoda ir dzimtā 40% iedzīvotāju Latvijā par valsts valodu ir atzīta tikai latviešu valoda. Latvijas varasiestādes konsekventi izstumj krievu valodu no izglītības nozares. Ministru kabinets jau ir nospraudis ar noteikumiem latviešu valodas izmantošanu kā galveno valodu bērnu rotaļām no 5 gadu vecuma visās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Maskava uzstājās ar negatīvu Latvijas izglītības reformas vērtējumu, vairākkārt piesaistot ANO, ES, EDSO un Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodu jomā. KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka iespējas mācīties krievu valodā likvidācija ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0