Politika

Sapņos viss ir iespējams: KF vēstniecība par Levita paziņojumu attiecībā uz 9. maiju

© Sputnik / Sergey MelkonovЦветы у памятника Освободителям 9 мая
Цветы у памятника Освободителям 9 мая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecība Latvijā un krievvalodīgie Latvijas politiķi komentēja prezidenta Egila Levita paziņojumu saistībā ar Uzvaras dienas atzīmēšanu.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits, acīmredzot, papusdienoja Jūrmalas kafejnīcā "Kūriņš", kur nelaiž ar Georga lentītēm, un viņu tik ļoti ietekmējusi šī "nacionālistiskā virtuve", ka viņš nolēma, ka 9. maiju valstī neatzīmē, bet ja arī atzīmē, tad ne patrioti. KF vēstniecība Rīgā komentēja abus skandalozos incidentus.

Atgādināsim, ka 9. maijā Jūrmalas restorāna "Kūriņš" īpašnieks palūdza ģimenei, kura nolēma papusdienot iestādē, noņemt Georga lentītes, pretējā gadījumā viņš atteiksies viņus apkalpot. Apmeklētāji neizpildīja prasību un aizgāja no restorāna. Incidents kļuva par ļoti apspriežamu lietu.

Aizvakar, 14. maijā, Latvijas prezidents Egils Levits sarīkoja divu mēnešu laikā pirmo preses brīfingu, kurā visa pārējā starpā paziņoja, ka 9. maijs Latvijā nav svinama diena. Viņš atzīmēja, ka, iespējams, privātā kārtā tas ir savādāk, taču cilvēkiem, kuri uzskata sevi par valsts patriotiem, šī diena nav jāatzīmē.

Krievijas vēstniecība Latvijā komentēja prezidenta paziņojumu.

"Pēc skandalozi slavenās kafejnīcas "Kūriņš", kur apmeklētājus pie ieejas iedala "savējos" un "svešajos", sapņos viss ir iespējams, piemēram, ka 9. maiju Latvijā neatzīmē, ka daudzi LR iedzīvotāji nav savas valsts patrioti. Tās visas ir vietējās "nacionālistiskās virtuves" īpatnības," teikts diplomātiskās misijas Facebook paziņojumā. Publikāciju papildināja laukuma fotogrāfija pie pieminekļa Atbrīvotājiem, kurš arī šogad, neraugoties uz plašo Uzvaras dienas svinību atcelšanu koronavīrusa dēļ, tika aizpildīts ar ziediem, kurus atnesa tie, kas vēlējās pagodināt padomju kareivju varoņdarbu cīņā ar fašismu.

Latvijas politiķu komentāri

Prezidenta Egila Levita paziņojumu attiecībā uz 9. maiju komentēja arī Latvijas politiķi.

Tā, bijušais Rīgas mērs, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs paziņoja, ka "prezidenta kompetencē neietilpst noteikt to, kurš ir un kurš nav valsts patriots".

"Savukārt katram valsts iedzīvotājam, neatkarīgi no sava personīgā patriotisma pakāpes un dziļuma, ir tiesības pašam izvēlēties viņa svinamos svētkus. Laikam tā ir jābūt rakstītam veselas valsts preambulā," uzrakstīja Ušakovs savā Facebook lapā, pievienojot atsauci uz Latvijas Satversmes preambulu, kuras autors ir Egils Levits. Tajā teikts, ka Latvija ir latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanas un attīstības garants, kas nostāda latviešus augstāk par pārējām tautībām, kuras dzīvo valstī.

Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs, bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs salīdzināja Levita paziņojumu ar norādi saulei lēkt nevis austrumos, bet gan rietumos vai ziemeļos.

"Reiz no rīta Egils Levits pacēla acis debesīs. Un ieraudzīja šausmas: saule lec austrumos! Viņš uzreiz sapulcēja brīfingu Rīgas pilī un bargi nosodīja zvaigzni: "Latvijas saulei ir nepieņemami lēkt austrumos. Ja tā vēlas uzlēkt virs Latvijas, tad to var darīt tikai rietumos vai ziemeļos. Ir labi jāpadomā, vai zvaigznei, kura dzīvo šajās debesīs un uzskata sevi par patriotu, ir jālec no rīta austrumos," uzrakstīja Mitrofanovs savā Facebook lapā.

Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Vjačeslavs Dombrovskis, komentējot Levita paziņojumu, pateica, ka "nepalaida garām iespēju nodemonstrēt, ka viņš prot neredzēt valstī notiekošo". "Diemžēl. Prezidentam cilvēki ir jāapvieno, nevis, gluži pretēji, vēl vairāk jāsašķeļ," uzrakstīja Facebook Dombrovskis.

Ziņu lente
0