Pārbaudes pārtikas veikalos un kafejnīcās: pārkāpumi atklāti 40% gadījumu

© Sputnik / Sergey MelkonovСупермаркет в Риге
Супермаркет в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVD vadītājs pastāstīja, ko tieši inspektori pārbauda veikalos un restorānos un cik nopietni ir pārkāpumi.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir veicis jau vairāk nekā pusotru tūkstoti pārtikas veikalu un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārbaudes, kuru laikā tika pārbaudīts, kā tie ievēro drošības pasākumus, kas tika ieviesti koronavīrusa pandēmijas dēļ, vēsta TV3.

Vairums pārkāpumu uzreiz tiek novērsti

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis pastāstīja, ka ārkārtējās situācijas periodā dienests pārbauda, cik labi ir iepakoti produkti, vai klientiem ir pieejams roku dezinfekcijas līdzeklis, vai darbinieki ievēro higiēnas prasības. Tāpat ir aizliegta bufetes veida ēdināšanas organizēšana, kad klienti paši sev liek ēdienu.

"Kopš rīkojuma stāšanās spēkā veiktas vairāk nekā 1500 pārbaudes, un pārkāpumus mēs esam konstatējuši 40% gadījumu," sacīja Balodis.

Viņš atzīmēja, ka lielākā daļa pārkāpumu tiek likvidēti tieši inspekcijas laikā.

Minot normu neievērošanas piemērus, Balodis pastāstīja, ka inspektori konstatēja nefasētus pārtikas produktus, informācijas trūkumu patērētājiem, higiēnas noteikumu pārkāpumus un dezinficējošo līdzekļu trūkumu.

Kādi ir noteikumi

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards izdeva rīkojumu par pārtikas veikalu un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darba kārtību ārkārtējās situācijas periodā, kas tika ieviests koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Соблюдение мэр предосторожности прежде всего. Маска, перчатки и дезинфекция в магазине - Sputnik Latvija
Mēs neesam slimības perēklis: veikali sašutuši par valdības prasībām

Visa starpā dokumentā teikts, ka uzņēmumi, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētus produktus, kurus pirms lietošanas nav jāmazgā, vai termiski jāapstrādā, piemēram, konditorejas izstrādājumus, gatavu ēdienu, salātus, ir jāpārdod šie produkti tikai fasētā veidā pašapkalpošanās zonās, vai ir jāiepako tie pēc pircēja lūguma.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem katram apmeklētājam ir jānodrošina individuāls trauku un galda piederumu komplekts. Šķīvji nedrīkst stāvēt kaudzē apmeklētāju zonā, nažus un dakšas nedrīkst izvietot atvērtās kastēs.

Ziņu lente
0