Vispārējs alkoholisms atcelts: alkohola pārdošana ārkārtējās situācijas laikā ir kritusies

CC0 / pixabay / Самогон с закуской
Самогон с закуской - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele brīdināja, ka pēc koronavīrusa pandēmijas beigām Latvijā nāksies cīnīties ar alkoholisma "pandēmiju", taču, acīmredzot, viņa kļūdījās.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Aprīlī Saeima atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kuri atļāva Latvijā tirgot alkoholu Internetā.

Toreiz Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele ārkārtīgi skeptiski attiecās pret šo soli, paužot bažas, ka pēc koronavīrusa izraisītās ārkārtējās situācijas beigām nāksies ieviest jaunu, lai uzvarētu alkoholismu.

Taču statistika liecina, ka Viņķelei nav bijusi taisnība. Latvijas Alkohola nozares asociācijas direktors Dāvis Vītols paziņoja par alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomu kritumu, kas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji ārkārtējās situācijas periodā, par spīti prognozēm, sākuši mazāk lietot alkoholu, vēsta Rus.lsm.lv.

Водка - Sputnik Latvija
Ušakovs: alkohola tirdzniecību Internetā Latvijā atļāvuši ne vienkārši tāpat

Vītols sniedza datus par to, ka no 16. marta līdz 30. aprīlim alkohola tirdzniecības kritums vietējā tirgū, neskaitot pierobežas tirdzniecību, sastādīja 5%, savukārt kopējais alkohola produkcijas realizācijas kritums sastāda 13%. Bet Internetā tika īstenots vien 1% kopējā pārdošanas apjoma.

Rezultātā, tirdzniecība Internetā nav ietekmējusi alkohola patēriņa pieaugumu, toties vismaz kaut kādā veidā atbalstīja vietējos ražotājus, kuri līdz 10% savas produkcijas tirgo Internetā.

Iepriekš Kantar TNS aptauja parādīja, kā paši Latvijas iedzīvotāji attiecas pret alkohola tirdzniecību Internetā ārkārtējās situācijas laikā koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Vairāk nekā puse respondentu (52%) alkohola tirdzniecību tiešsaistē atbalstīja, 19% paziņoja, ka ir pārliecināti šādas pieejas pareizībā, vēl 33% - uzstājās drīzāk par šādu pasākumu.

Pret izteicās 37% aptaujāto: 19% bija kategoriski pret, vēl 18% respondentu bija drīzāk pret. Savukārt 11% nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Ziņu lente
0