Saeimas deputāts apvainojies par sarunu ar robotu krievu valodā

CC BY-SA 2.0 / OSCE Parliamentary Assembly / Депутат Сейма Эдвинс Шноре
Депутат Сейма Эдвинс Шноре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Edvīns Šnore sūdzas par telekomunikāciju kompānijas robotu, kurš atteicies sarunāties ar viņu latviski.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Nacionālās apvienības pārstāvis Edvīns Šnore, kurš izpelnījās slavu ar citātu no pirmskara sabiedrisko lietu ministra Alfrēda Bērziņa vārdiem par "krievu utīm", tagad apvainojies uz telekomunikāciju kompāniju "Tet".

Izrādījās, ka politiķi, kinorežisoru, Triju Zvaigžņu ordeņa un igauņu Māras zemes krusta ordeņa kavalieri aizskārusi saruna ar robotu. Savu sašutumu viņš pauda Twitter.

"Labdien @mans_tet. Šodien mana saziņa ar Jūsu virtuālo Aneti iegāja strupceļā. Anete pilnībā rusificējusies un latviski vairs nesaprot. Būs pārskatījusies TET retranslētos Krievijas kanālus," uzrakstīja Edvīns Šnore un piemiedza ar aci.

Jāpiebilst, ka Anete neierunājās latviski pat pēc Šnores aizvainotā jautājuma – kāpēc ar viņu runājot krieviski. Tā vietā automātiskais operators ieteicis politiķim izmantot kirilicu.

Telekomunikāciju uzņēmums nekavējoties reaģēja uz deputāta sarkastisko sūdzību un apsolīja izlabot kļūdu.

"Sveiki! Ļoti atvainojamies – nodosim informāciju kolēģiem un izpētīsim, kas tieši noticis, jo ja vien pārlūkā kā galvenā nav iestatīta krievu valoda, saziņai būtu jānotiek latviski," apliecināja kompānijā Tet.

Protams, incidentā savas domas pauda arī niknā nacionālpatriote, publiciste Elita Veidemane.

"Un kāpēc tur vispār skan krievu valoda? Ja pareizi atceros, mums ir tikai viena valsts valoda. Būtu pieļaujama arī kāda cita ES valoda, bet krievu valoda tāda nav," sašutusi skaidroja Elita Veidemane.

Nelaimīgo automātisko asistenti nekavējoties dāsni apveltīja ar dažnedažādiem aizvainojošiem epitietiem: "Anku", "urlo-botu" un pieņēma, ka tas ir veterāns pēc 9. maija svētkiem.

Tomēr virtuālās asistentes Anetes "rusifikācijas" iemesls drīz vien noskaidrojās.

"Sveiki, kolēģi apstiprināja, ka konstatēta problēma - pēc rēķina apmaksas Anete sāk runāt krieviski. Šobrīd Anete ir izslēgta, lai salabotu kļūdu. Atvainojamies par problēmām!" informēja speciālisti no uzņēmuma "Tet".

Atgādināsim, ka plaši pazīstams politiķis un vēsturnieks Edvīns Šnore, kurš ir arī dokumentālās filmas "Padomju stāsts" autors, kļuva 2017. gadā. Skandālu izraisīja viņa frāze priekšvēlēšanu avīzē: "Kā savulaik teica sabiedrisko lietu ministrs Alfrēds Bērziņš, ja vienreiz ielaidīs krievu uti kažokā, ārā to dabūt būs grūti. Patiešām, redzam, ka PSRS laika krievvalodīgie iebraucēji lai arī pastāvīgi gāna un sunī Latviju, prom nebrauc. Vismaz ne tādā apjomā, kā latvieši to vēlētos."

Neraugoties uz sabiedrības sašutumu, nedz Drošības policija, nedz prokuratūra neatrada Šnores sacītājā par "krievu utīm" nacionālā, etniskā vai rasu naida kurināšanas faktu. Beigās politiķis saņēma vien brīdinājumu no Saeimas Mandātu, ētikas un pieteikumu komisijas – mīkstāko no reglamentā paredzētajiem sodiem.

Ziņu lente
0