Dzīvnieki skumst pēc cilvēkiem, zoodārza darbinieki – pēc apmeklētājiem

© Photo Наталья АлексееваРижский зоопарк
Рижский зоопарк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Zooloģiskais dārzs bija spiests slēgt durvis ienesīgākajā laikā. Tagad tas tērē rudenim paredzēto budžetu un gaida valsts atbalstu.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Rīgas Zooloģiskais dārzs ir slēgts jau otro mēnesi, un nav ne jausmas, kad tas atvērsies, stāsta TVNet.

Kafejnīcas un tirdzniecības vietas zoodārza teritorijā ir slēgtas, kasieri palīdz uzkopt teritoriju, lai velti netērētu laiku.

Daži zoodārza iemītnieki patiešām skumst pēc cilvēkiem. Piemēram, kotikam Kajam patīk aplausi. Zooloģiskā dārza darbinieks Māris Lielkalns stāsta, ka tagad dzīvnieki netiekas ar cilvēkiem, tāpēc pamazām atradinās no viņiem.

Viņi var paskatīties un "aprunāties" tikai ar mūsu darbiniekiem, stāsta Lielkalns.

Pandēmija ir zaudējumu laiks. Ģimenes biļete šeit maksā 20 eiro, tātad nav grūti aprēķināt, cik naudas zooloģiskais dārzs zaudē katru dienu.

Бунгало - Sputnik Latvija
Eksperts: pēc pandēmijas cilvēki baidīsies plānot ceļojumus iepriekš
Lielkalns atgādināja, ka Zooloģiskā dārza budžetu veido Rīgas domes un valsts dotācijas un pašu ienākumi. Zoodārza ienākumi veido aptuveni pusi budžeta. Aprīlis un maijs ir laiks, kad nāk liels skaits apmeklētāju, skolēni un ģimenes, bet tagad tas ir pavisam tukšs. Tātad pagaidām nav nekādas naudas, ko tas varētu nopelnīt.

Tagad Rīgas Zooloģiskais dārzs jau sācis ēst rudenim paredzēto naudu, tomēr nav zināms, kā klāsies rudenī. Atliek tikai cerēt, ka dzīvnieki valsts galvenajā zoodārzā netiks pamesti bez iztikas.

Cilvēki ir noilgojušies

Šonedēļ pēc divus mēnešus ilgas karantīnas durvis vēra Kauņas zooloģiskais dārzs.

Trīs reizes dienā tas veic virsmu – margu un barjeru – dezinfekciju.

"Cilvēki ir ļoti noilgojušies, īpaši tie, kas dzīvo dzīvokļos. Pastaigas kļuvušas par īstu greznību. Bērnu laukumi ierobežoti ar lentām, nav kur parotaļāties. Tāpēc visi bija ļoti priecīgi, it īpaši bērni. Tomēr mēs vērīgi sekojam, lai tiktu ievēroti noteikumi. Visur ir brīdinājuma plāksnes, mēs lūdzam cilvēkus nepulcēties grupās," stāsta zooloģiskā dārza darbiniece Angele Grebļauskiene.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

#zoo #kaunas #spring #lithuania #followme

Публикация от Klementina Pūkaitė (@pukaitee)

Te visvairāk priecājas par to, ka ar koronavīrusu nav inficējušies ne zooloģiskā dārza darbinieki, ne iemītnieki.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija informējusi, kad ES valstīm ieteikts atvērt robežas

"Dzīvnieki var inficēties, ir jāizturas ārkārtīgi piesardzīgi. Īpaši mums, cilvēkiem, kuri dzīvniekus pieskata. Ja parādās simptomi, mēs šķaudām vai klepojam, vajag uzmanīties. Strādājot ar dzīvniekiem, vienmēr nēsājam maskas. Parastajā gripas sezonā mums bija gadījumi, kad slimoja, piemēram, pērtiķi. Izskatījās neparasti. Kad šķauda cilvēks, viņš aizsedz muti. Bet viņi sēž, šķauda, nesaprot, kas notiek. Protams, dzēra zāles, izveseļojās. Ja darbiniekam ir iesnas, viņš ir saaukstējies, tuva saskarsme ar dzīvnieku nav ieteicama. Tātad arī dzīvnieki var slimot ar šo koronavīrusu. Tomēr zinātnieki un veterināri japliecina, ka no dzīvniekiem tas nepāriet pie cilvēka," pastāstīja Grebļauskiene.

Ziņu lente
0