Lidinās pie militārajām zonām un bez atļaujām: Latviju pārpildījuši droni

© Sputnik / Sergey MelkonovДрон
Дрон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji sākuši biežāk palaist dronus, taču aizmirst, ka ne visus no tiem atļauts izmantot bez atļaujas un jau noteikti nekādi lidaparāti nedrīkst parādīties pie militārajām zonām.

RĪGA, 8. maijs – Sputnik. Pēc Civilās aviācijas aģentūras vadītāja Māra Gorodcova sacītā, ārkārtējās situācijas režīms Latvijā kalpo iedzīvotājiem par impulsu dronu izmantošanai, vēsta Mixnews.lv.

Gorodcovs pastāstīja, ka līdz aprīļa vidum Latvijā jau tika izsniegta 31 atļauja bezpilota lidaparātu izmantošanai. Taču daudzi vienalga lido bez tās.

Tādēļ kopš gada sākuma ir iesākti 13 administratīvie procesi par pārkāpumiem. Savukārt visa 2019. gada laikā tika iesāktas vien 25 administratīvās lietas.

Беспилотный летательный аппарат (БПЛА) - Sputnik Latvija
Bija jau jānokrīt: pazudušā drona meklēšanas darbi ir pārtraukti

Pēc Gorodcova sacītā, Latvijas iedzīvotāji lielākoties palaiž dronus bez atļaujas un izmanto tos militāro zonu tuvumā, kas ir aizliegts.

Uzzināt, kur ir atļauts, bet kur ir aizliegts palaist dronus Latvijā, iespējams ar speciālas kartes palīdzību Civilās aviācijas aģentūras mājaslapā.

Šie noteikumi attiecas gan uz mazu, gan uz lielu dronu īpašniekiem. Taču maziem droniem nav jāsaņem lidojuma atļauja.

Tomēr mazie droni nedrīkst pacelties augstāk par 50 metriem un to lidojuma attālums nedrīkst pārsniegt 120 metrus.

Atgādināsim, ka sestdien, 2. maijā, kompānijai "UAVFactory" piederošajam dronam lidojuma laikā tehnisku iemeslu dēļ atslēdzās vadības sistēma un aparāts burtiskā nozīmē aizbēga no saimniekiem.

Lai sameklētu "bēgli", meklēšanas darbos iesaistīja trīs privātās lidmašīnas, NBS An-2 un astoņas sauszemes izsekošanas brigādes, taču tas nelīdzēja. Piektā maija vakarā, saskaņā ar aprēķiniem, dronam bija jābeidzas degvielai, un tā meklēšana gaisā tika pārtraukta.

Taču Latvijas iedzīvotājus vienalga lūdz ziņot, ja viņi pamanīs bezpilota lidaparātu uz zemes vai kokā.

Ziņu lente
0