Bez sejas: cik viegli cilvēkiem pastāvīgi būt maskā

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПродажа медицинских масок в аптеках
Продажа медицинских масок в аптеках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Komunikācija ar citiem cilvēkiem, kuru sejas izteiksme burtiskā nozīmē tiek slēpta zem maskas, ir sarežģīta, neērta un baisa.

RĪGA, 8. maijs – Sputnik. Sejas masku nēsāšanas rekomendācijām ir jāietver sevī ne tikai medicīniskos rādītājus, bet arī sociālās sekas tam, ka cilvēki nespēs "lasīt" viens otra emocijas uz sejas, paziņoja Amsterdamas Universitātes sociālās psiholoģijas profesors Gerbens van Kleifs sarunā ar RIA Novosti.

Pēc 12. maija sabiedrisko transportu Latvijā varēs izmantot tikai sejas maskā. Runa nav obligāti par medicīnisko masku – pietiek aizsegt muti un degunu, izmantojot pašdarinātu masku, lakatu vai šalli. Turklāt centralizēto valsts eksāmenu laikā sejas maskas būs jānēsā gan skolēniem, gan arī skolotājiem.

Летучая мышь - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss un citas kaites. Ar kādām slimībām cilvēki inficējušies no dzīvniekiem
Šādus pasākumus saistībā ar koronavīrusa izplatību ieviesa daudzas valstis – pilsoņiem noteikts nēsāt sejas maskas sabiedriskajā transportā, birojos, veikalos vai pastaigas laikā. Sejas masku nēsāšana sabiedriskajā transportā Francijā kļūs obligāta no 11. maija, sods par šī noteikuma pārkāpumu sastādīs 135 eiro. Berlīnes skolēniem ieteikts nākt uz skolu sejas maskās.

Taču profesors van Kleifs, rakstu autors par to, kā emocijas ietekmē sociālo mijiedarbību un lēmumu pieņemšanu, uzskata, ka šāda veida pasākumiem ir arī ilgtermiņa psiholoģiskas sekas, kuras ir varasiestādēm ir vērts ņemt vērā.

"Mēs ar sāpēm saprotam, ka tas ir grūti – kad nav iespējas redzēt, bučot vai apskaut mums mīļus cilvēkus. Mazāk acīmredzams ir tas, ka mūsu sociālā dzīve var būt traucēta sejas masku izmantošanas dēļ. Neskaitot acīmredzamo diskomfortu sejas maskas nēsāšanas dēļ, komunicēšana ar citiem cilvēkiem, kuru sejas izteiksme burtiskā vārdu nozīmē slēpjas zem maskas, ir sarežģīta, neērta un baisa," uzskata van Kleifs.

Pēc viņa sacītā, "cilvēki ir dziļi sociāli dzīvnieki".

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Ārkārtējās situācijas režīms Latvijā ir pagarināts līdz 9. jūnijam

"Daudz spējas, kuras mēs ikdienā uztveram par pašsaprotamām, mums attīstījās, lai atvieglotu dzīvi grupās. Mēs kopš ļoti agras jaunības gadiem mācāmies uzmanīgi vērot citu cilvēku sejas izteiksmes, lai saprastu viņu vēlmes un nolūkus un izskaidrotu mums apkārto notiekošo," atgādināja zinātnieks.

Cilvēki balstās uz neverbāliem mājieniem daudzās situācijās: kad attīsta un uztur attiecības viens ar otru, māca bērniem, kas ir labi un kas ir slikti, lūdz palīdzību, pārdod kaut ko vai vienkārši vairāku cilvēku tikšanās laikā nosaka, kurš kādā secībā runā. Redzot smaidošus cilvēkus, mēs secinām, ka viņiem ir labi nolūki, savukārt situācija mums apkārt ir droša. Dusmas uz cilvēku sejas liek mums saprast, ka mēs kaut ko esam izdarījuši nepareizi. Skumja sejas izteiksme mudina mūs mierināt un atbalstīt cilvēku.

"Pētījumi rāda, ka emociju izpausmes apspiešana uz sejas rada spriedzi sociālās attiecībās. Kāda laboratorijas pētījuma dalībnieki, kuri sarunājās ar cilvēku, kurš saņēma norādes slēpt savas emocijas, izjuta stresu un ar grūtībām veidoja attiecības," saka van Kleifs. "Cita vairāku gadu ciešu attiecību pētījuma respondenti ziņoja par zemāku apmierinātības līmeni ar savā attiecībām, kad viņu partneris pastāvīgi apspieda savas emocionālās izpausmes. Laulības, kurās tas notika, ar lielāku varbūtību beidzās ar šķiršanos."

Знак Биоугроза в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija
Latvijā strauji pieaudzis Covid-19 testēšanas skaits, atklāti četri jauni gadījumi

Tādēļ sejas masku nēsāšanai var būt nopietnas sociālas sekas.

"Pat ja tās atstāj neaizsegtas acis, tās aizsedz degunu un muti un tādējādi nopietni traucē noteikt pēc sejas tos mājienus, kuri palīdz brīvai komunicēšanai. Laikos, kad cilvēki jau tā izjūt ievērojamu diskomfortu un nenoteiktību, piekļuves zaudēšana svarīgai informācijai, kuru sniedz citu cilvēku sejas izteiksme, rada papildu slogu mūsu sociālajai dzīvei. Baisi, kad mums apkārt ir cilvēki, kuru sejas un nodomus mēs nevaram "izlasīt"," secināja zinātnieks.

Tiesa, atšķirībā no cilvēkiem, augstās tehnoloģijas ātri pielāgosies jaunajai realitātei: kompānijas "Apple" izstrādātāji saistībā ar masveida medicīnisko masku izplatību sola ieviest izmaiņas savu viedtālruņu sejas atpazīšanas sistēmā.

Ziņu lente
0