Politologs: aug kodolkara draudi

© Pixabay / WikiImagesВзрыв ядерной бомбы
Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta administrācijas lēmums saistīt līguma START pagarināšanu ar Ķīnas iesaistīšanos šajā līgumā nozīmē, ka sabruks pēdējais līgums starp ASV un Krieviju par kodolieroču kontroli.

RĪGA, 6. maijs — Sputnik. Pastāv kodolkara draudu pieauguma risks, ņemot vērā Baltā nama darbības, informēja Krievijas Zinātņu akadēmijas ASV un Kanādas institūta zinātniskais vadītājs, akadēmiķis Sergejs Rogovs sarunā ar "MK".

"Trampa administrācija uzstāda noteikumu Līguma START pagarināšanai – Ķīnas pievienošanos līgumam, taču tas nenotiks nekad, nekādos apstākļos. Pēc tam, kad ASV izstājās no Līguma par maza un vidēja darbības rādiusa raķešu likvidāciju, pēc būtības, START ir pēdējais līgums par kodolbruņojuma kontroli. Ja arī tas sabruks, krasi pieaugs militārā spriedze, tostarp – arī kodolkara draudi," Rogova teikto citēja RIA Novosti.

Politologs akcentēja, ka patlaban par starptautisko attiecību sistēmas centrālo asi kļūst Vašingtonas un Pekinas konfrontācija, kurā vīd paralēles ar pagājušā gadsimta auksto karu.

"Manuprāt, Ķīnas un ASV konfrontācija pletīsies plašumā. Nopietnākās sekas varētu radīt abu valstu tirdznieciski ekonomisko sakaru saraušana vai sabojāšana," atzīmēja akadēmiķis.

Пульт управления энергоблоком № 1 Южно-Украинской атомной электростанции. Входит в состав Южно-Украинского энергетического комплекса. - Sputnik Latvija
ASV nolēmušas izspiest Krieviju no kodoltehnoloģiju tirgus

Pēc Rogova domām, militārās spriedzes pieaugums var izpausties Dienvidķīnas jūrā.

START patlaban ir vienīgais spēkā esošais līgums starp Krieviju un Savienotajām Valstīm par bruņojuma ierobežošanu. Saskaņā ar tā noteikumiem, abām pusēm ir jāsamazina savs kodolarsenāls tā, lai pēc septiņiem gadiem un turpmāk bruņojuma kopējais skaits nepārsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 kaujas galviņas un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas.

Ziņu lente
0