Kariņš: Latvijā derētu ieviest obligātu masku nēsāšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā rit darbs pie mobilās lietotnes, kas noteiks tuvumā esošos cilvēkus, kuriem ir atklāts Covid-19.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Daļu Covid-19 pandēmijas dēļ ieviesto ierobežojumu varētu mīkstināt, liekot cilvēkiem nēsāt sejas maskas sabiedriskās vietās, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Служба госдоходов - Sputnik Latvija
Ostaps Benders apskaustu: deputāts uzskata, ka VID 6 reizes pārmaksāja masku iepirkumā

Pēc viņa domām, tas ļaus cilvēkiem aktīvāk kustēties, pārvietoties valsts robežās un vienlaikus samazinās inficēšanās risku.

Sejas masku nēsāšanas prasību var ieviest noteiktās vietās, kur ir praktiski neiespējams ievērot divu metru distanci, piemēram, sabiedriskajā transportā.

"Ja, piemēram, autobusā būs viens saslimis cilvēks un viņš izšķaudīsies vai klepos, tad tie pilieni paliks viņa sejas maskā un neaplipinās citus. Es domāju, ka šī ir daļa no atslēgas," paziņoja premjers.

Viņš piebilda, ka nesaskata nepieciešamību nēsāt masku, piemēram, atrodoties dabā.

Kariņš nenoliedza, ka ir dzirdējis pretrunīgus viedokļus saistībā ar sejas masku nēsāšanu. Taču, pēc viņa teiktā, viņš par to esot runājis arī ar infektologu Ugu Dumpi, un viņu pozīcijas šajā jautājumā ievērojami neatšķiras.

Pēc Kariņa sacītā, sejas maskas ir tikai viens no iespējamiem pasākumiem Covid-19 ierobežošanai. Tāpat rit darbs pie mobilās lietotnes, kas noteiks tuvumā esošos cilvēkus, kuriem ir atklāts Covid-19.

Igaunijā no 11. maija tiks atvērti tirdzniecības centri, kuru apmeklētājiem stingri iesaka nēsāt sejas masku vai aizsegt degunu un muti. Grieķijā, kur no 4. maija ir sākusies pakāpeniska ierobežojumu mīkstināšana, valdība ir ieviesusi obligātu sejas masku nēsāšanu sabiedriskajā transportā, taksometrā, medicīnas iestādēs un liftos. Kopš pirmdienas sejas maskas obligāti ir jānēsā Spānijas sabiedriskajā transportā – iepriekš tā bija tikai rekomendācija.

В Ростове-на-Дону шьют дизайнерские маски в народном стиле  - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus palūgs nēsāt sejas maskās atrodoties uz ielas

Mobilās lietotnes, kas ļauj atklāt kontaktēšanu ar inficētajiem, izstrādā vairākās pasaules valstīs. Kopš otrdienas šāda lietotne, kuru izveidoja Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests (NHS), tiek testēta Vaitas salā. Pilsoņu mājas karantīnas ievērošanai seko līdzi ar mobilās lietotnes palīdzību Kazahstānas Kostanajas apgabalā.

Beļģijā situāciju risina savādāk: gadījumā, ja cilvēkam ir pozitīvs Covid-19 testa rezultāts, ārsts nodos slimnieka kontakta numuru trijos Beļģijas reģionos speciāli izveidotiem zvanu centriem, kuru darbiniekiem būs jānoskaidro, ar ko ir kontaktējis saslimušais, apzvanīt šos cilvēkus, piedāvāt viņiem iziet testu un, nepieciešamības gadījumā, ievērot divu nedēļu karantīnu.

Ziņu lente
0