Latvija iecerējusi "pārcelt" Krievijas vēstniecību uz Ņemcova ielu

© Sputnik / Sergey MelkonovПосольство России в Латвии
Посольство России в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā jau vairākkārt izskanējusi ideja Rīgas ielai piešķirt Krievijas politiķa Borisa Ņemcova vārdu.

RĪGA, 5. maijs - Sputnik. Izskanējis ierosinājums piešķirt Borisa Ņemcova vārdu tagadējai Antonijas ielai, kurā atrodas Krievijas vēstniecība Latvijā. Petīcija ar šo ierosinājumu parādījusies portālā manabalss.lv.

Petīcijas autors vērsies pie Rīgas domes ar lūgumu pārdēvēt Antonijas ielu par godu Krievijas opozīcijas politiķim Borisam Ņemcovam (1959.-2015.). Pēc iniciatīvas autora domām, Latvija tādējādi nodemonstrēšot savu attieksmi pret notikumiem Krievijā.

Petīciju iespējams iesniegt Saeimā, kad tā saņēmusi 10 tūkstošu iedzīvotāju atbalstu. Nedēļas laikā iniciatīvu par Antonijas ielas pārdēvēšanu atbalstījuši 97 cilvēki.

Krievijas vēstniecība Lietuvā - Sputnik Latvija
Viļņā oficiāli atklāts Borisa Ņemcova skvērs

Pagājušā gada vasarā Tallinas mērs Mihails Kilvarts iebilda pret ieceri pārdēvēt Sūrgildes laukumu, kas atrodas netālu no Krievijas vēstniecības un piešķirt tam Ņemcova vārdu – to ierosināja opozīcijas politiķi. 2018. gadā Rīgas toreizējais mērs Nils Ušakovs paziņoja, ka kopumā atbalsta ideju piešķirt Ņemcova vārdu kādai ielai vai laukumam Rīgā, taču, saskaņā ar pašvaldības noteikumiem, ir jāpagaida vismaz 10 gadi pēc politiķa nāves. Februārī laukumu Pod kaštany (Zem kastaņiem) Prāgā pārdēvēja par Borisa Ņemcova laukumu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot šo lēmumu, norādīja, ka laukuma pārdēvēšana ir Čehijas varasiestāžu suverēnas tiesības.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija nosauca par "nonsensu" varasiestāžu skaidrojumus – viņi norādīja, ka, pārdēvējot laukumu, "atbalsta Krievijas opozīciju". Resora oficiālā pārstāve Marija Zaharova painteresējās, vai Čehijas varasvīri neplāno atbalstīt arī opozīciju Vācijā un Itālijā vai, iespējams, uzstādīt pieminekli franču "dzeltenajām vestēm". Viņa atzīmēja, ka Prāgas vadību kaut kādu iekšpolitisko procesu atbalstam nez kāpēc īpaši interesē Krievija.

Ziņu lente
0