Eksperts: trešā daļa bezdarbnieku ASV nevarēs atgriezties darbā pēc pandēmijas

© Sputnik / Tatiana Stolyarova / Pāriet pie mediju bankasГрузовики-рефрижераторы для тел погибших в Нью-Йорке во время режима ЧС
Грузовики-рефрижераторы для тел погибших в Нью-Йорке во время режима ЧС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aprīļa beigās publicētie dati par bezdarbu ASV liecina, ka bezdarbnieka pabalsta saņēmēju skaits sasniedzis gandrīz 18 miljonus cilvēku.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Aptuveni trešā daļa amerikāņu, kuri zaudējuši darbu koronavīrusa pandēmijas dēļ, nevarēs tajā atgriezties pēc ierobežojumu atcelšanas, darbs ir jāmeklē jau tagad, uzskata lielā kadru atlases portāla "ZipRecruiter" darba tirgus speciāliste Džūlija Pollaka.

Aprīļa beigās publicētie dati par bezdarbu ASV liecina, ka bezdarbnieka pabalsta saņēmēju skaits uzstādījis kārtējo rekordu – tas sasniedzis gandrīz 18 miljonus cilvēku.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Latvijas lielais bizness "zem krīzes karoga" varēs samazināt algas darbiniekiem

"Mēs vērtējam, ka aptuveni 30% fiksēto atlaišanas gadījumu ir pastāvīgi, jo koronavīrusa pandēmija piespiedīs dažas kompānijas slēgt darbu uz visiem laikiem vai uz ilgu laiku būtiski samazināt izdevumus. Tātad miljoniem cilvēku būs vajadzīgs jauns darbs. Pārmaiņas darba tirgū var ilgt vairākus gadus," viņa pastāstīja RIA Novosti.

Pollaka konstatēja, ka sarakstā no 30 profesijām, kurās krasi sarucis publicēto vakanto vietu skaits, līdera vietas ieņem limuzīnu un taksometru vadītāji – pieprasījums krities par 82%. Viņiem seko personāla konsultanti, ielu tirgotāji, banku darbinieki. Starp vismazāk pieprasītajiem speciālistiem ir slimnieku kopējas un fizioterapeiti, šefpavāri un oficianti, dažādi palīgi un starta pozīcijas kompānijās.

Tomēr dažās nozarēs, gluži pretēji, vērojama strauja izaugsme. Piemēram, par 555% pieaudzis pārdevēju pieprasījums internetā, par 233% - noliktavu darbinieku, par 182% - platformas kravu automašīnu vadītāju, par 170% - piegādes partneru pieprasījums.

"Vārdu sakot, dažas kompānijas elektroniskās tirdzniecības jomā, tiešsaistes izklaides kompānijas, attālinātā darba programmatūras izstrādātāji, produktu veikali, aptiekas, dažas kompānijas, kas nodrošina treniņus mājās, un piegādes servisi pieņem papildu darbiniekus, lai tiktu galā ar pārdošanas apjomu un jaunu lietotāju skaita pieaugumu koronavīrusa pandēmijas rezultātā," secināja Pollaka.

Биржа труда - Sputnik Latvija
Latvijas kompānijas turpina atlaist darbiniekus: mēneša laikā 11 000 jaunu bezdarbnieku

Viņas slēdzieni apraksta situāciju: cilvēki strādā mājās un pasūta preču piegādes mājās. Piemēram, kompānija Amazon informēja, ka plāno pieņemt darbā 175 tūkstošus darbinieku, Facebook – 10 tūkstošus. Pollaka paskaidroja, ka kompānijas pielāgojas arī nepieciešamībai dāvāt iespēju strādāt mājās. Daudzas pēdējā laikā izstrādājušas nepieciešamos mehānismus.

"Kopš februāra beigām attālinātā darba piedāvājumu daļa pieaugusi par 800%," konstatēja eksperte.

Pollaka iesaka darbu zaudējušajiem cilvēkiem negaidīt pandēmijas beigas, bet gan meklēt kaut ko jau tagad, lai arī piedāvājumu ir mazāk un tagad ir grūti sameklēt piemērotu vakanci.

"Pie tam, domājams, augustā, kad beigsies pagarinātie bezdarba pabalsti, būs liels darba meklētāju skaits, tāpēc darba tirgus būs daudz sarežģītāks un konkurence augs," viņa piebilda.

11.martā Pasaules veselības organizācija izsludināja koronavīrusa infekcijas Covid-19 pandēmiju. Jaunākie dati liecina, ka pasaulē fiksēti vairāk nekā 3,34 miljoni inficēto, 239 tūkstoši cilvēku ir miruši.

Ziņu lente
0