Vidējā alga Latvijā ir 1000 eiro, bet 43% dīkstāves pabalstu nesasniedz pat 180 eiro

© CC BY-SA 3.0 DE / Qwarzz / More tax? (cropped image)Калькулятор
Калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz oficiālajiem rādītājiem, ka Latvijā vidējā alga "uz papīra" pārsniedz 1000 eiro, dīkstāves pabalsta vidējais apmērs ir 258 eiro, savukārt 43% aprēķināto izmaksu nesasniedz 180 eiro – tas viss dēļ tā, ka daudzi saņem daļu algas "aploksnē".

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID), saskaņā ar 30. aprīļa datiem, dīkstāves pabalstos ir izmaksājusi 7,99 miljonus eiro. Taču 43% aprēķināto pabalstu nesasniedz apakšējo robežu 180 eiro mēnesī, vēsta tvnet.lv.

No kopējās summas 7,5 miljoni eiro ir izmaksāti 4976 kompāniju 26 401 darbiniekam, un 487,6 tūkstoši – 1726 pašnodarbinātām personām.

Аппараты для ИВЛ - Sputnik Latvija
Ārsti un skolotāji pieprasa algas paaugstinājumu

Aprīlī dīkstāves pabalsta piešķiršanā tika atteikts 2926 kompānijām un 1249 pašnodarbinātām personām, kuri neatbilst Latvijas Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem pabalstu saņemšanai.

Visizplatītākais dīkstāves pabalsta izmaksāšanas atteikuma iemesls (48% no kopējā skaita) ir tāds, ka aprēķinātie nodokļi mēnesī vidēji sastādīja mazāk par 200 eiro. 24% gadījumu par atteikuma iemeslu kļuva nepietiekams uzņēmuma apgrozījuma kritums, 19% gadījumu – nodokļu parāds virs 1000 eiro, kuram nav sastādīts iemaksas grafiks.

No 25. marta līdz 26. aprīlim 19% pieteikumu dīkstāves pabalstam tika saņemti no vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, automašīnu un motociklu remonta uzņēmumiem, 16% – no sabiedriskās ēdināšanas un tūristu izmitināšanas uzņēmumiem, 11% - no mākslas, izklaides un atpūtas nozares pārstāvjiem.

Zemāko dīkstāves pabalsta robežu 180 eiro apmērā nesasniedz 43% saņēmēju. Saskaņā ar provizoriskiem aprēķiniem, šo zemo pabalstu vidējais apmērs sastāda 109 eiro mēnesī.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Latvijas lielais bizness "zem krīzes karoga" varēs samazināt algas darbiniekiem

Vakar, 30. aprīlī, valdība pieņēma lēmumu piešķirt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 909 510 eiro, lai segtu šiem 43% saņēmēju, jeb 6405 personām, starpību starp iepriekš aprēķināto pabalstu un pēcāk apstiprināto dīkstāves pabalsta zemāko robežu 180 eiro apmērā. Šī starpība tiks segta par divu mēnešu periodu.

Dīkstāves pabalstu 180 eiro apmērā plānots izmaksāt arī personām, kuras nekvalificējas dīkstāves pabalsta saņemšanai darba devēja neatbilstības kritērijiem dēļ. Viņiem tiks sniegta arī piemaksa 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošo bērnu.

Latvijas Ministru kabinets krīzes apstākļos, kuru izraisījusi koronavīrusa pandēmija, sniedza uzņēmumiem iespēju iesniegt pieteikumu dīkstāves pabalsta izmaksāšanai darbiniekiem 75% apmērā no algas, bet ne vairāk par 700 eiro mēnesī. Dīkstāves pabalstam var pretendēt arī mikrouzņēmumu darbinieki un pašnodarbinātās personas. Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar ienākuma nodokli, un no tā nav jāmaksā sociālās iemaksas. Taču pieteikumus pabalstiem drīkst iesniegt ne visi – pastāv ierobežojumi pēc uzņēmuma nodokļu parāda, apgrozījuma krituma un citi.

Ziņu lente
0