Kļuvis zināms, par kādu cenu "Gazprom" pārdeva savu Latvijas GTS operatora kompānijas daļu

© Sputnik / Sergey MelkonovИнчукалнское газохранилище
Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gazprom" pārdeva savu Latvijas gāzes transporta sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" akciju daļu ar atliekošiem nosacījumiem, kuri joprojām nav izpildīti.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. "Gazprom" nepabeidza Latvijas GTS operatora kompānijas "Conexus Baltic Grid" akciju paketes pārdošanas darījumu sakarā ar to, ka atliekošie nosacījumi netika izpildīti un pirkšanas cena nav izmaksāta, teikts Krievijas holdinga atskaitē.

"2020. gada februārī grupa noslēdza pārdošanas līgumu 34% akciju AS "Conexus Baltic Grid" ar atliekošiem nosacījumiem. Pirkšanas cena sastāda 77 miljonus eiro. Dotās konsolidētās finanšu atskaites parakstīšanas datumā darījums netika pabeigts sakarā ar to, ka atliekošie nosacījumi nav izpildīti un pirkšanas cena nav izmaksāta," teikts atskaitē.

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Latvijas drošības dienesti pārbaudīs Gazprom un Marguerite līgumslēdzējus

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka saskaņā ar 2016. gadā pieņemtajiem Enerģētikas likuma grozījumiem, vertikāli integrētajam gāzes uzņēmumam "Latvijas Gāze" bija jābūt sadalītam funkcionāli saistītās, taču pēc īpašumtiesībām sadalītās daļās. No uzņēmuma tika izveidoti divi meitasuzņēmumi — Conexus Baltic Grid un Gaso.

Conexus Baltic Grid ir dabasgāzes transportēšanas un glabāšanas uzņēmums, kas saņēma maģistrālos gāzesvadus un Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Gaso — sadales pakalpojumu operators.

Enerģētikas likums paredz, ka līdz 2018. gada sākumam "Conexus Baltic Grid" bija jāpārdod, lai tās akcionāri nebūtu saistīti ar "Latvijas Gāze" īpašniekiem. Līdz ar to, "Gazprom", kuram pieder "Latvijas Gāze" akciju pakete, ir jāiziet no Conexus akcionāru sastāva.

Šī prasība neattiecas uz finanšu investoru "Marguerite Fund", taču vēlāk regulators secināja, ka izņēmums finanšu investoriem paredzēts tikai gadījumiem, kad investīcijas infrastruktūrā un tirdzniecībā ir veiktas dažādās valstīs. Tādējādi arī Marguerite bija jānovērš interešu konflikts, ko izraisīja vienlaicīga fonda dalība Conexus un "Latvijas Gāzē".

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Latvija nav pārliecināta, vai varēs izpirkt "Gazprom" piederošās GTS operatora akcijas

2020. gada martā kļuva zināms, ka Latvijas Ministru kabinets atļāvis pārdot japāņu kompānijas "Marubeni - MM Infrastructure Investments Europe Limited" fondam "Marguerite Fund" piederošās "Conexus Baltic Grid" kompānijas akcijas. Runa ir par 29,06% vērtspapīru paketi. Darījuma summa netika nosaukta.

Krievijas holdings "Gazprom" nolēma pārdot savu akciju paketi izsolē, kura notika 2019. gada 30. decembrī. Tās noslēgumā tika noteikts 34,09911% kompānijas "Conexus Baltic Grid" pircējs. Izsolē piedalījās divi pretendenti, uzvarētāja vārds pagaidām netiek nosaukts.

2017. gada nogalē AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) izpirka divas "Conexus Baltic Grid" akciju paketes — 18,31% akciju, kas piederēja vācu akcionāram "Uniper Ruhrgas International GmbH" (Uniper) un 16,05% akciju, kas piederēja "Itera Latvija". Abu no "Itera Latvija" un Uniper izpirkto akciju pakešu cena sastādīja 57,394 miljonus eiro. Patlaban AST pieder 34,36% akciju.

Ziņu lente
0