VID dīkstāves pabalstos izmaksāja 6,6 miljonus eiro, pusei pieteicēju atteica

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējais dīkstāves pabalsta apmērs uz vienu nodarbināto sastāda 268 eiro, pašnodarbinātajiem – 251 eiro.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests līdz 27. aprīlim izmaksāja dīkstāves pabalstus 6,6 miljonu eiro apmērā, paziņoja VID, vēsta LSM.

Пустая улица в Старой Риге - Sputnik Latvija
Latvijai it kā vēl viena tauta ir rezervē: kas nav kārtībā ar dīkstāves pabalstiem

No šīs summas 6,25 miljonus eiro saņēma 23 138 darbinieki 4 276 uzņēmumos, savukārt 376,9 tūkstošus eiro – 1 425 pašnodarbinātās personas.

Pabalstu izmaksāšanā VID atteica 2 926 kompānijām un 1 249 pašnodarbinātām personām, jo viņi neatbilda palīdzības piešķiršanas kritērijiem, kurus noteicis Ministru kabinets. Visizplatītākais dīkstāves pabalsta izmaksāšanas atteikuma iemesls (48% no kopējā skaita) ir tāds, ka aprēķinātie nodokļi mēnesī vidēji sastādīja mazāk par 200 eiro. 24% gadījumu par atteikuma iemeslu kļuva nepietiekams uzņēmuma apgrozījuma kritums, 19% gadījumu – nodokļu parāds virs 1000 eiro, kuram nav sastādīts iemaksas grafiks.

Gandrīz piektā daļa dīkstāves pabalsta pieteikumu tika saņemti no vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, automašīnu un motociklu remonta uzņēmumiem, 16% – no sabiedriskās ēdināšanas un tūristu izmitināšanas uzņēmumiem, 11% - no mākslas, izklaides un atpūtas nozares pārstāvjiem.

Vidējais dīkstāves pabalsts uz vienu darbinieku sastāda 268 eiro. Maksimālo pabalstu 700 eiro apmērā saņēma 981 darbinieks, 76,3% darbinieku (17 652 cilvēku) pabalsti nepārsniedza minimālo algu, kura Latvijā pašlaik ir 430 eiro, savukārt 309 cilvēki saņēma pabalstu mazāk nekā 20 eiro apmērā.

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
"Kas tas par robežlielumu": Jansons izkritizēja pabalstu izmaksas apmēru un kritērijus

Vidējais pabalstu apmērs pašnodarbinātajām personām sastāda 251 eiro. Pabalstus 700 eiro apmēra saņēma 88 pašnodarbinātie, 960 pašnodarbināto pabalsti (67,4%) nepārsniedza minimālo algu.

Latvijas Ministru kabinets krīzes apstākļos, kuru izraisījusi koronavīrusa pandēmija, sniedza uzņēmumiem iespēju iesniegt pieteikumu dīkstāves pabalsta izmaksāšanai darbiniekiem 75% apmērā no algas, bet ne vairāk par 700 eiro mēnesī. Dīkstāves pabalstam var pretendēt arī mikrouzņēmumu darbinieki un pašnodarbinātās personas. Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar ienākuma nodokli, un no tā nav jāmaksā sociālās iemaksas. Taču pieteikumus pabalstiem drīkst iesniegt ne visi – pastāv ierobežojumi pēc uzņēmuma nodokļu parāda, apgrozījuma krituma un citi.

Ziņu lente
0