Polija gatava iesniegt Eiropas Komisijā sūdzību par "Gazprom"

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЗдание компании "Газпром" в Москве
Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas naftas un gāzes kompānija "PGNiG" apgalvo, ka Krievijas koncerns pārkāpj Stokholas arbitrāžas lēmumu par iepirkuma un piegādes cenām.

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Polijas naftas un gāzes kompānija "PGNiG" informēja, ka Krievijas koncerns "Gazprom" izstādījis tai rēķinu par gāzi ar vecajiem noteikumiem, kas bija spēkā līdz Stokholmas arbitrāžas lēmumam par piegādes cenu pārskatīšanu.

Газпром - Sputnik Latvija
Apmierināti, vīlušies, uz tiesu: Baltijas un Polijas reakcija uz Gazprom lietu

Polijas kompānija apgalvo, ka par martā un aprīļa pirmajā pusē piegādāto gāzi "Gazprom" izstādījis rēķinus, "apejot cenu noteikumus". Tāpat "PGNiG" vēsta, ka "nav saņēmuši no Krievijas kompānijas faktūrrēķinu korekcijas".

"PGNiG" apgalvo, ka "Gazprom" pozīcijai "nav nekāda tiesiskā pamatojuma", jo Stokholmas arbitrāžas lēmums ir galīgs un strīdā iesaistītajām pusēm saistošs.

Kompānijas pārstāvji ziņo, ka no Krievijas saņemtā gāze tika apmaksāta saskaņā ar jaunajiem līguma noteikumiem, un uzskata, ka tai nav nekādu parādu "Gazprom" – kompānija savlaicīgi pildot apmaksas saistības saskaņā ar jaunajiem līguma noteikumiem.

Pie tam, kā atzīmē "PGNiG" preses dienests, kompānija izskata iespējas informēt Eiropas Komisiju par to, ka "Gazprom" it kā nepildot arbitrāžas lēmumus.

1996. gadā noslēgtais līgums (tā saucamais "Jamalas līgums") paredz Krievijas gāzes piegādes Polijai līdz 10 miljardu kubikmetru apjomā gadā. Līgums noslēgts līdz 2022. gadam. 2012. gadā gāzes cena Polijai saskaņā ar kontraktu tika samazināta par 10%. 2015. gadā "PGNiG" iesniedza prasību Stokholmas arbitrāžā par jaunu cenas samazināšanu. Pēc Polijas puses domām, gāzes cena kontraktā esot palielināta un neatbilst tirgus stāvoklim.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Polija nobijusies no "Gazprom": ES ierobežoja tranzītu gāzesvadā Opal

Marta beigās kompānija paziņoja, ka uzvarējusi "Gazprom" prasībā par gāzes cenām un tai ir tiesības saņemt atmaksu 1,5 miljardu dolāru apmērā. Pēc "PGNiG" datiem, tiesa mainījusi cenas formulu kontrakta ietvaros, piemēram, ņemot vērā tās tiešo saikni ar dabasgāzes kotējumu Eiropas tirgū, un arbitrāžas lēmums attiecas uz gāzes piegādēm, kas tiek veiktas no 2014. gada 1. janvāra.

Savukārt kompānija "Gazprom eksport" informēja, ka iepazīstas Stokholmas arbitrāžas lēmumu par gāzes cenu pārvērtēšanu Polijas kompānijai, tomēr pagaidām uzskata par priekšlaicīgu publiski apspriest iespējamo izmaksu summas.

Ziņu lente
0